Itt a hivatalos pezsgőrangsor – a jelöléseket a jobbak is elrontják

Fotó: RIA Novosti / Aleksandr Kondratuk

-

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) legújabb Szupermenta terméktesztjén a hazai és külföldi száraz pezsgőket vizsgálta. Összesen 30 terméket teszteltek élelmiszer-biztonsági, minőségi és kedveltségi szempontok szerint. Kisebb jelölési hiányosságok miatt egyeseket ugyan figyelmeztetnie kellett a hatóságnak, de a vizsgált tételek beltartalmi és élelmiszer-biztonsági jellemzői minden esetben megfeleltek az előírásoknak. Meglepetések azért akadtak, a híres és drága Dom Pérignon a külföldi kategóriában csak 6. lett.


A Nébih Szupermenta csapata legújabb terméktesztjén a szakemberek a széles piaci kínálatból 30 terméket választottak ki a vásárlói szokásokat figyelembe véve, és fele-fele arányban ellenőriztek hazai és külföldi minőségi száraz, 0,75 l kiszerelésű tételeket. Mérték a sűrűséget, a tényleges és összes alkoholtartalmat, a hamu- és cukortartalmat, valamint az ólom-, réz- és vastartalmat, ochratoxin- és növényvédőszer-maradéktartalmat is. További jellemzők vizsgálatával (cukormentes extrakttartalom, titrálható savtartalom, szerves savösszetétel, illósavtartalom) a hatóság a tételek pontos azonosítását is elvégezte. A pezsgők beltartalmi és élelmiszer-biztonsági jellemzői minden esetben megfeleltek az előírásoknak.

A címkék jelölését is ellenőrizték. E téren akadtak azért pontatlanságok, hiszen a vizsgált 30 ital közül 17 esetben találtak a hivatal munkatársai jelölési hiányosságot. A külföldi tételeknél jellemző hibának számított, hogy a magyar nyelvű címke helytelenül tartalmazta a termék-, illetve a cukorkategóriát. A hiányosságok miatt a gyártókat, illetve forgalmazókat figyelmeztetésben részesítette a hatóság.

A kedveltségi teszt során külön-külön értékelték a magyar és a külföldi gyártású termékeket a kóstolók, akik a pezsgők színét, tisztaságát, gyöngyözését, illatát, valamint ízét, zamatát is pontozták. A laikusok és szakemberek rangsora alapján a hazai előállításúak közül a Sauska Tokaji végzett az élen, míg a külföldi pezsgők közül az osztrák Schlumberger Gold Trocken nyerte el leginkább a tesztelők tetszését. Második helyezett lett a Törley Casino Sec és a spanyol Freixenet Cordon Negro Brut-Cava. Harmadikként zárt a hazai gyártású Kreinbacher Prestige Brut és az Olaszországból származó Bortolomiol Prosecco Miól Brut Treviso - DOC.

A híres Dom Pérignon a külföldi kategóriában csak 6. lett, a hazaiban pedig a Szovjetszkoje Igrisztoje csak a 13.