Itt a görög megállapodás. Majdnem

-

Technikailag és elméletben létrejött a három éves, mintegy 85 milliárd eurós, harmadik segélycsomagról szóló megállapodás Görögország és hitelezői között, jelentette be az Európai Bizottság és Evklídisz Cakalotosz görög pénzügyminiszter kedden.


A hitel-megállapodás elfogadásáról az euróövezeti pénzügyminiszterek pénteken döntenek, amennyiben az athéni parlament legkésőbb csütörtökig igent mond a segélycsomagra.

Szükséges azonban még hét euróövezeti ország parlamentje, köztük a német törvényhozás jóváhagyása is, ez pedig tovább halaszthatja a tényleges megállapodást.

Görögországnak viszont augusztus 20-ig 3,2 milliárd dollárt kell törlesztenie az Európai Központi Banknak.

Cakalotosz a csaknem 23 órás tárgyalás után azt mondta, hogy "fölszállt a fehér füst", már csak néhány apró technikai kérdésben kell egyeztetni. A miniszter nem árulta el, még mi hiányzik a végleges megállapodáshoz.

A görög állami televízió szerint várhatóan csütörtökön a görög parlament elé kerül a megállapodás szövege jóváhagyásra. A parlament két fejezetből álló törvényről dönthet, az egyik a hitel-megállapodásról tervezete, a másik pedig azokat a feltételeket sorolja fel, amelyeket a kormánynak kell teljesítenie a segélyért cserébe.

A Reuters szerint több intézkedést kell elfogadnia Athénnek a hitelfolyósítás megkezdése előtt. Ezek között vannak valószínűleg a rossz banki hitelekkel kapcsolatos új törvények, a gázpiac liberalizálása, az 50 milliárd euró vagyont kezelő független vagyonkezelő alap felállítása.

Kedden hajnalra sikerült megállapodni a görög államháztartás 2016-os célszámairól. Eszerint Görögországnak a hazai össztermék (GDP) 0,5 százalékát elérő elsődleges - vagyis az adósságszolgálat nélkül számított - többletet kell elérnie 2016-ban, a rá következő évben pedig 1,75 százalékot. Idén legfeljebb 0,25 százalékos deficittel zárhat a görög államháztartás, miközben azonban a GDP várhatóan 2,1-2,3 százalékkal zsugorodik.

Itt írtunk arról, amikor a megállapodás a küszöbön volt.