Itt a francia arzenál az Iszlám Állam legyőzésére

-

A terrorizmus elleni harcban stratégiai jelentősége van annak, hogy a franciák minden erejükkel megpróbálnak visszatérni a hétköznapokhoz.


A gyász még tartott, amikor a francia harci gépek már célba vették az Iszlám Állam szíriai állásait, kedden este azonban a franciák új szintre emelték az ellenállást: tömegesen vonultak ki az éttermekbe enni, inni, beszélgetni, vagyis pont ugyanazt csinálták, amit november 13-án is csináltak az áldozatok, akiket a terroristák golyói eltaláltak. Nem sokkal korábban a Charlie Hebdo egész jól ráérzett a francia közhangulatra legújabb címlapjával, amellyel a terrortámadásra reagált. A címlapon egy golyóktól átlyuggatott férfi a legnagyobb életörömmel pezsgőzik, a kép alá pedig ezt az üzenetet írták: „Nekik fegyvereik vannak. Leszarjuk, nekünk pezsgőnk van.”Kedd este nagyon sok francia ugyanazt csinálta, mint pénteken. A francia labdarúgó-válogatott ismét pályára lépett, és elérte azt, ami békeidőben talán soha nem következett volna be: megénekeltette az angol válogatottat és az angol szurkolókat a Wembley-ben. A Marseillaise focimeccsen talán még soha nem szólt ilyen hangosan.Felmerült, hogy a mérkőzést esetleg el kellene halasztani, mert túl korai lenne még, de ahogy a csapatok kivonultak a pályára, egyértelművé vált, hogy ezt a meccset egyszerűen le kellett játszani. Még annak a Lassana Diarrának is, aki az unokatestvérét veszítette el a pénteki terrorban.A párizsi terrortámadások után egyrészt nem könnyű visszatérni azokhoz a hétköznapi tevékenységekhez, amelyek kitöltötték a franciák napjait, másrészt a visszatérésnek éppen ezért komoly és fontos jelzésértéke van. Erre jött rá az a néhány étterem-tulajdonos, aki nem sokkal a dráma után elindította a „Tous au bistrot” (Mindenki a bisztróba) elnevezésű kezdeményezést, és november 17-ére az éttermekbe, bárokba, kávézókba és sörözőkbe hívta az embereket, hogy így – evéssel, ivással, élni akarással – tisztelegjenek a támadások áldozatai előtt. A cél nemcsak az, hogy támogassák a most rendesen megtépázott francia vendéglátóipart, hanem az is, hogy visszatérjenek saját magukhoz, a szokásaikhoz, a mindennapi életükhöz.„Párizs lényegét támadták meg. Ezért nagyon fontos, hogy Párizs gyorsan talpra álljon, és az legyen, ami eddig volt. Ha nem így lesz, az azt jelenti, hogy hagyjuk őket győzni” – mondta a kezdeményező Alexandre Cammas. A péntek este megtámadott Petit Cambodge és Le Carillon éttermekkel szemben fekvő Maria Luisa nevű olasz pizzériába például kilencven ember zsúfolódott be, és tisztelgett a szemben meggyilkolt öt áldozat előtt. „Mi így mondjuk el, hogy az élet megy tovább, és nem engedhetjük, hogy nyerjenek” – mondta az egyik séf, Grégory Marchand a Le Monde-nak.

Nagyon úgy néz ki, hogy a franciák teljes erővel megkezdték a harcot az Iszlám Állam ellen: fociznak, esznek, isznak, és talán kicsit többször és kicsit hangosabban énekelik a Marseillaise-t.A párizsi terrortámadásról ide kattintva találja meg összes eddigi cikkünket.