Itt a felnőtt színezők új generációja

Fotó: DPA / HOLGER HOLLEMANN

-

Több tucatnyi amerikai könyvtár készített ingyen letölthető színezőkönyvet.


A felnőtteknek szánt kifestőkönyvek rohammal vették be a világot. A Titkos kert hetekig vezette az Amazon bestseller-listáját Amerikában, majd amikor megjelent más nyelvekre fordítva - már a cím, mert a könyvben egy betűnyi szöveg sincs - akkor máshol is hatalmas siker lett. Tesztünk során mi is arra jöttünk rá, hogy belefájdul az ember csuklója a színezésbe, felnőttként sem egyszerű a vonalon belül maradni, és alapvetően remek hobbi ez.


A trendet elindító Joanna Basford könyvei mellett számos más felnőtt színezőt lehet választani. Az eddigi legviccesebb ötlettel az a csapat állt elő, amely csodás kalligráfiával megrajzolt, káromkodásokkal teli kötetre gyűjtött pénzt a Kickstarteren. Nyugis háttérzene és egy pohár bor mellett milyen szép azt színezni, hogy pöcsfej.


Sárkányos fegyver a Lilly Library gyűjteményéből


Kölcsönözni nem nagyon lehet színezőt, mert csak az első embernek lenne poén a kötet, de mostanra a könyvtárak is megtalálták, hogyan tudnának csatlakozni a divathullámhoz. A héten a #ColorOurCollections hashtag alatt gyűjtötték Twitteren és Tumblren a gyűjteményükben megtalálható, már nem jogvédett képeket.A könyvtárak által kiválogatott képek között egészen szürreálisak is vannak. A Drexel Egyetem orvosi könyvtára például Vesalius orvosi atlaszából választott ki két nagy felbontású képet az emberi testről (PDF). A Virginia Commonwealth Univercity mikroblogján remek színezni való városképeket lehet találni. A New York Public Library PDF-jében pedig régi csillagtérképtől kezdve a gyanakodva néző baglyon keresztül egészen az egyiptomi falfestményekig akadnak minták. A fenti sárkányt is elérhetővé tévő Lilly Librarynél (PDF) még Dürer is akad a színezni valók között.


Kezdőknek való cégér, egy elnöki pecsét bonyolultabb már


A Weinberg Emlékkönyvtár pedig annyira rákattant a témára, hogy a héten három színezőkönyvet is kiadott. A legutóbbiban csodás régi cégéreket és díszes levélfejléceket lehet találni, a korábbiakat pedig az egyetem általános gyűjteményéből és egy helytörténeti képtárból rakták össze.

A legjobb gyűjtés az OpenCulture blogjában található a résztvevő intézményekről, de csodákat lehet kiásni a Twitterről is.