Walter White-ot nem lehet betiltani

-

Szuper szereposztással jön a Dalton Trumbo életéről és karrierjéről szóló film. A legendás hollywoodi forgatókönyvírót kommunistának vélték, és feketelistára tették az ötvenes években, de álnéven vagy kredit nélkül így is egy csomó sikerfilmet írt. A Breaking Badből ismert Bryan Cranston fogja eljátszani. Előzetes.


A negyvenes-ötvenes években számos befolyásos hollywoodi híresség életét keserítette meg a Joseph McCarthy szenátor vezette Amerika-ellenes Tevékenységet Vizsgáló Bizottság, a HUAC. Közéjük tartozott Charlie Chaplin is, de kevesebben voltak, akik vélt vagy valós kommunista kötődésük miatt hivatalosan nem is kaphattak munkát. Több másik forgatókönyvíró mellett Dalton Trumbo is feketelistára került. Ezután álneveken vagy írói kredit nélkül dolgozott tovább, és így nyert Oscart 1956-ban a Brave One című filmért, de ő írta a Római vakációt is.

A róla szóló filmet Jay Roach rendezi, akit a moziból főleg komédiái (Apádra ütök, Austin Powers-sorozat) révén ismerhetünk, de a tévében, az HBO-nál már régóta rendez politikai témájú tévéfilmeket. Trumbót a Breaking Baddel sztárrá vált Bryan Cranston játssza, mellette Helen Mirren, Loius C. K., Diane Lane és John Goodman is játszanak a filmben.

A Trumbót novemberben mutatják be Amerikában.