Itt a belváros szuperfegyvere az ingatlanbotrányok ellen

Fotó: VS.hu / Zagyi Tibor

-

A fideszes vezetésű belvárosi önkormányzat csütörtökön tárgyalja azt a javaslatot, amivel az ingatlaneladási szabályokon módosítanának. A tervezetet azután nyújtották be, hogy az ügyészség nyomozást rendelt el több ingatlan eladása miatt. Az ellenzék szerint a vagyon elherdálása tovább folytatódik majd.


Változtat az V. kerületi önkormányzat az ingatlaneladási gyakorlatán. Az erről szóló tervezetet a csütörtöki képviselő-testületi ülésen tárgyalják. A 14 oldalas dokumentum a nem lakáscélú ingatlanok eladási szabályait módosítja, az előterjesztés ezt az „elmúlt időszak tapasztalataival” magyarázza.

A kerület jelenlegi polgármestere, Szentgyörgyvölgyi Péter által jegyzett javaslat megjegyzi, a korábbi szabályozás lehetővé tette, hogy a bérlő akár egy nappal a bérleti szerződés aláírása után benyújtsa vételi kérelmét. Ezen úgy változatnak, hogy a bérlő vételi szándékát csak féléves bérleti jogviszony után jelezhetné. A 30 százalékos elővásárlási kedvezményt pedig egyéves bérleti jogviszonyhoz kötnék.

Felháborítónak nevezte a módosító javaslatot Csonka Krisztián, az önkormányzat LMP-s képviselője. Csonka a VS.hu-nak azt mondta: a kerület vezetése korábban azt ígérte, a módosítással megvárják az ügyészségi nyomozás végét, a változtatásokról pedig egyeztetni fognak az ellenzékkel. A nyomozás még folyik, egyeztetés nem volt – mondta.

A politikus szerint az új rendelettel folytatódik a ingatlanvagyon elherdálása, a bérlők ugyanis versenyeztetés nélkül, továbbra is élhetnek elővásárlási jogukkal. Egy ingatlanspekulánsnak így nem kell mást tenni tennie, ha meg akar szerezni egy ingatlant, mint várni egy évet – mondta az LMP-s politikus. A képviselő szerint hiába módosítják a rendeletet, a jelenlegi gyakorlat nem fog változni.

Juhász Péter szerda reggel Facebook-posztjában szintén kifogásolta a rendelettervezetet. „Szentgyörgyvölgyi ott folytatja, ahol Rogán abbahagyta” – írta az Együtt képviselője.

Az V. kerületi ingatlanértékesítések miatt a Fővárosi Főügyészség április közepén hűtlen kezelés gyanúja miatt rendelt el nyomozást. A nyomozás Juhász Péter feljelentése miatt indult. Az ellenzéki politikus azt a kerületi modellt kifogásolta, amely szerint az önkormányzat előbb bérbe adta az ingatlant, amihez aztán a bérlő pár hónappal később, az elővásárlási jogára hivatkozva kedvezményesen, a forgalmi érték 70 százalékáért hozzájutott.

A legnagyobb visszhangot a Károly körúti épület eladása váltotta ki. Az ingatlant 2011-ben a még Rogán Antal vezette önkormányzat Pápa Marianne érdekeltségének adta el. Pápa több újságcikk szerint a gyilkossággal is megvádolt Portik Tamás élettársa volt. Rogán tagadta, hogy bármi köze lenne Portikhoz. A politikus a Károly körúti ingatlant eladása miatt vizsgálatot indított 2013-ban, amely oda vezetett, hogy menesztette az önkormányzat jegyzőjét.