Két éve a leglassabban nő a gazdaság

-

A vártnál is rosszabb eredményt produkált a magyar gazdaság a harmadik negyedévben. Tovább lassul a növekedés üteme.


Magyarország bruttó hazai terméke (GDP) 2,3 százalékkal nőtt a harmadik negyedévben az előző év azonos időszakához viszonyítva - jelentette első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken.

A növekedéshez - mint korábban is - alapvetően az ipar, azon belül a járműgyártás, valamint a kereskedelem, szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás teljesítményének bővülése járult hozzá.

A naptárhatással kiigazított és rendkívüli tényezőktől megszűrt adatok szerint a harmadik negyedévben 2,2 százalékos volt a gazdaság teljesítményének emelkedése az előző év azonos időszakához viszonyítva a második negyedévi 2,4 és az első negyedévi 3,1 százalékot követően. Mind a kiigazított, mind a nyers adat lassulást mutat tehát.

A növekedés utoljára éppen két évvel ezelőtt volt ilyen lassú. 2013 őszén ráadásul feljövőben volt a növekedés, most viszont fokozatosan lassul a bővülés üteme. Ez részben az építőipar gyenge teljesítményével magyarázható.

Nem érdemes azonban reménykedni a fellendülésben: szakértők szerint jövőre, az uniós támogatási dömping kifutása után tovább veszíthet a lendületéből a magyar gazdaság. Így az is kérdéses, hogy teljesülhet-e a jövő évre tervezett, 2,5 százalékos növekedési cél.