Ítélőtábla: közpénzzel gazdálkodnak az MNB-alapítványok

-


Az MSZP szerint a Fővárosi Ítélőtábla jogerős ítéletében kimondta: a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által alapított Pallas Athéné Domus Animae Alapítvány közfeladatot lát el, és közpénzzel gazdálkodik.

Tóth Bertalan, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője szerdán Budapesten, az MNB székháza előtt tartott sajtótájékoztatón elmondta, azért indított pert, mert a jegybank alapítványai nem teljesítették közérdekű adatigénylésre vonatkozó kérését. Hozzátette: eddig nem lehetett megismerni, hogy az öt alapítvány mire költötte a jegybank által nekik adott több mint 250 milliárd forintot.

Matolcsy György, az MNB elnöke – aki több jegybanki alapítvány kuratóriumában szerepet vállal – azt válaszolta, azért nem adják ki az iratokat, mert a jegybank nem közpénzzel gazdálkodik. Tóth Bertalan azt mondta, az ítélőtábla január 28-ai jogerős ítéletében megállapította, hogy az alapítványok közfeladatot látnak el, közpénzzel gazdálkodnak, így kötelesek kiadni a kért iratokat.

A szocialista politikus azon véleményének is hangot adott, hogy ha ez a 250 milliárd forint közpénz, akkor bekerülhetett volna a költségvetésbe, és meg lehetne oldani belőle az oktatás problémáit, az egészségügy, illetve a szociális ágazat dolgozóinak béremelését.

Jelezte, az alapítványnak 15 napja van az iratok kiadására. Elmondta, a többi alapítvánnyal is perben áll, és reméli, hogy azoknál az alapítványoknál is megismerhetők lesznek a dokumentumok.

A Pallas Athéné Domus Animae Alapítvány egyik fő célkitűzése – ahogy a honlapján olvasható – a közgazdasági, pénzügyi szakemberképzés támogatása, közgazdasági, pénzügyi, valamint interdiszciplináris kutatások elősegítése.