Iszonyatos pusztítást végzett Vanuatun a trópusi vihar

Fotó: AFP / DAVE HUNT

-

Több nemzetközi segélyszállítmány érkezett hétfőn a csendes-óceáni szigetország fővárosába, és megindult a romok eltakarítása is, de az országot alkotó szigetvilág jelentős részével továbbra sem sikerült kapcsolatba lépni. Ezeknek a területeknek az elérése hajóval akár napokba is telhet.


A főváros, Port Vila részlegesen újra megnyitott repterére hétfőn több ausztrál és új-zélandi katonai teherszállító gép érkezett, amelyek ivóvizet, élelmiszert, gyógyszert és sátorponyvát hoztak az országba. A fővárosban néhány bolt már kinyitott hétfőn, és egyes városrészekben a vízszolgáltatás is helyreállt, áram azonban még nem volt.

Baldwin Lonsdale vanuatui elnök az AP amerikai hírügynökségnek adott interjúban azt mondta, a legutóbbi hivatalos információk szerint a fővárosban hatan haltak meg és harmincan megsérültek a szombati viharban. Lonsdale, aki a kelet-japán Szendai városában pont egy katasztrófa-megelőzési konferencián vett részt a természeti csapás idején, elmondta, hogy egyelőre még családjával sem tudott kapcsolatba lépni, hétfő délután fog hazatérni. Kijelentette, a vihar egy „szörnyeteg” volt, elsöpörte az ország eddigi fejlődését, ezért Vanuatunak mindent újra kell kezdeni.

Az Oxfam Australia segélyszervezet vezetője azt mondta, attól tartanak, sok áldozatra kell számítani a távoli szigeteken, mert azok domborzata nagyon sík, s az emberek jellemzően gyenge fakunyhókban élnek, evakuációs központok pedig nincsenek.

A Save the Children nevű civilszervezet egyik munkatársa pedig arról számolt be, hogy Vanuatuban rosszabbak a körülmények, mint a Fülöp-szigeteken voltak a 2013-as Haiyan tájfun után, amelyben több mint 7 ezren vesztették életüket.A Pam névre keresztelt vihar szombatra virradóra csapott le az Ausztráliától északkeletre fekvő Vanuatura. Az ötös, azaz legmagasabb fokozatú ciklon idején a széllökések sebessége meghaladta az óránkénti 200 kilométert, néhol 340 kilométeres széllökéseket mértek. Nyolcméteres hullámokat korbácsolt fel a vihar, árvizeket okozva. Teljesen víz alá került főváros, ahol az épületek mintegy 90 százaléka megrongálódott.

Vanuatu állam 267 ezres lakossága 65 szigeten szétszórva él. Műholdfelvételekből ítélve a hurrikán végigsöpört gyakorlatilag a szigetország egész területén.