Iszlámista múltjával hencegett egy menekült Németországban

-

Nyomozás folyik az Iszlám Állam állítólagos harcosa ellen, aki maga kérkedett harctéri élményeivel. A nyomozók azt is megállapították, hogy az interneten terjedő, állítólag menekültként beszivárgó dzsihádistákról készült képek hamisak.


Németországban nyomozás kezdődött egy szíriai menedékkérő ellen, mert felmerült, hogy harcolhatott az Iszlám Állam terrorszervezet oldalán – írta a Welt am Sonntag című vasárnapi német lap. A szíriai férfi néhány hete arról beszélt lakótársainak egy brandenburgi befogadóállomáson, hogy az Iszlám Állam tagjaként részt vett fegyveres összecsapásokban. A lakótársak által titokban, mobiltelefonnal rögzített kijelentései szerint embert is ölt.

A nyomozást a felvétel alapján indította el a szövetségi bűnügyi hivatal (BKA) az ország belső és külső biztonságát különösen érintő ügyekben illetékes szövetségi ügyészség megbízásából. A lap ugyanakkor biztonsági forrásokból úgy tudja, továbbra sincs arra utaló jel, hogy szervezetten terroristákat próbálnának bejuttatni Németországba a menedékkérők között. A hatóságok az utóbbi hónapokban számos értesülésnek utánajártak, de nem rögzítettek ilyesmire utaló tényt.

Egyebek között vizsgálat alá vették az állítólagos szíriai és iraki terroristákat bemutató fényképalbumokat, amelyek a közösségi médiában tűntek fel. Megállapították, hogy hamisított, emberek lejáratására szolgáló felvételekről, illetve olyan képekről van szó, amelyekhez téves információkat fűztek terjesztőik. Az Iszlám Állam helyben, a közel-keleti térségben igyekszik felépíteni államát, Németországban pedig „van elég híve, akik merényleteket követhetnek el”, úgyhogy ebből a célból nem muszáj embereket becsempészni az országba – fogalmazott a lap egyik forrása.

Eddig egyetlen feltételezett terroristák vettek őrizetbe menedékkérőket befogadó intézményekben. Az eset augusztus elején történt, az illető a gyanú szerint az Iszlám Állam híve és harcosokat akart toborozni a menedékkérők között. Ugyanakkor nem a balkáni vagy a Földközi-tengeri migrációs útvonalon érkezett Németországba, hanem Spanyolországból, és spanyol elfogatóparancs alapján vették őrizetbe.