Iszlamista kiképzőtábor működik Szlovéniában a Die Presse szerint

-

A Ljubljana körüli erdőségekben az iszlamisták kiképzőtábort tartanak fenn - írta a Die Presse című osztrák napilap saját kutatásaira, valamint az európai rendőri együttműködési szervezet, az Europol információira hivatkozva. A szlovén rendőrség azonnal cáfolt.


Az újság utal azokra a titkosszolgálati jelentésekre, amelyek szerint az Iszlám Állam különleges alakulatokat hozott létre a nyugati államokban terrorcselekmények végrehajtásához. Az Europol szerint a szélsőségesek kiképzése nemcsak Szíriában, hanem szerte az Európai Unióban és a balkáni országokban is - kisebb táborokban - folyik.

A nyomok egyike a boszniai hegyekbe vezet - olvasható az osztrák napilapban, amely titkosszolgálati értesülések alapján tudni véli: már a korábbi években is a vahabiták (az iszlám szunnita ágának egy rendkívül konzervatív irányzata) által ellenőrzött Gornja Maoca nevű boszniai falu került a nemzetközi nyomozók figyelmének központjába.

A Die Presse által végzett kutatások szerint más nyomok Szlovénia irányába mutatnak. Az osztrák napilap úgy tudja, a nyitott schengeni határon számos, "harcra elszánt" férfi utazott "iszlámpolitikai előadásokra" és muszlim ünnepségekre Szlovéniába. Az autókonvojokban utazók célja állítólag egy távol eső épület volt a Ljubljana körüli erdőségekben.

A feltételezett iszlamisták az újság szerint ezen a területen tartották találkozóikat, ott radikalizálódtak, és lőfegyverekkel is gyakoroltak.Akadtak köztük radikális iszlamisták Németországból, Ausztriából, Luxemburgból és Szlovéniából is. Az épülethez vezető bekötőutat két őrszem ellenőrizte. A dzsihadisták kiképzőtábora mögött biztonsági források szerint egy ljubljanai egyesület állhat, amely már több szélsőségesnek is segített eljutni Irakba és Szíriába.

A szlovén rendőrség a nap folyamán cáfolta az értesüléseket. Azt mondták: nem tudnak arról, hogy Szlovénia területén, különösen pedig a főváros körüli erdőségekben radikális iszlamistákat képeznek ki.