"Iszlám veszélyről" szól majd az iskolások tanévnyitó szentmiséje

Fotó: MTI/EPA / Abedin Taherkenareh

-

Keresztény öntudatra ébredést vár az iszlám veszély miatt az iskolásoktól egy budapesti pap. A tanévkezdő szentmisére szétküldött meghívóban azt írta, a részvétel „erőteljes elvárás”, és „meg fogjuk nézni”, ki jött el.


Villámgyorsan terjed a Facebookon egy üzenőfüzetes beírás, amelyben évindító szentmisére invitálják a diákokat és szüleiket vasárnapra egy XX. kerületi templomba. Nem is pusztán invitálják: a meghívó szerint ez „erőteljes elvárás”, és „meg fogják nézni”, ki volt ott.


Iszlám veszély, kötelező jelleg


Elnézést kér a plébános

A bejegyezés több mint 500 megosztásnál tart. Felhívtuk a Szent Lajos plébánia plébánosát, Szláby Tibort, aki megerősítette: a levél valódi. „Észre kell venni, hogy a kereszténység veszélybe került” – mondta a plébános, aki szerint az „iszlám veszélyre” való figyelmeztetés valójában hitvédelemre való felhívás, hogy „érdemes lenne a kereszténységet komolyan venni”.

Felvetésünkre, hogy a pápa a menekültek befogadására szólított fel, ő pedig iszlám veszélyre figyelmeztet, Szláby Tibor azt mondta, a kettő különbözik. Szerinte a vallásra nézve veszélyt jelenthet más ideológiák térnyerése, a pápa viszont arról beszélt, hogy legyünk együttérzőek a bajba jutott emberekkel. „A pápa a szolidaritásról beszélt, de a hitet ő is megvédené” – érvelt a plébános.

Kérdésünkre, hogy a két vallás miért nem fér meg egymás mellett, a plébános a népességszám változására utaló érveket sorolt. Arra pedig, hogy nem hangulatkeltő-e ilyenkor ezzel előjönni, a plébános azt mondta, bizonyára az, nem gondolt bele, nem kapcsolta össze a kettőt egymással. Ő csak azt szerette volna, ha a családok újra rátalálnak a keresztény közösségre, nem akart rosszat vagy félreérthető lenni, ezért


elnézést kér.

A meghívó „erősebb lett”, de szerinte, ha nem rázza fel a híveket, nem fogják érezni, hogy ez fontos.

Szláby Tibor azt mondta, a menkültekkel kapcsolatban nem mond véleményt, a meghívót egyszerű lelkesítésnek szánta, hogy „legyünk igazi keresztények, olyanok, akik tényleg komolyan veszik a hitüket”.


Nem ő az első, aki magyarázkodik

Erdő Péter bíboros múlt héten azt mondta, ha a katolikus plébániák befogadnának menekülteket, embercsempésznek minősülnének. A nemzetközi sajtóban is idézett kijelentése miatt pár nappal később hosszan magyarázkodott az Indexnek adott interjúban, azzal érvelt, a szavait kiragadták a környezetéből, ő a jogi helyzetről beszélt.


A pápa felhívására pedig – miszerint minden plébánia fogadjon be menekültet – örömmel reagált.

Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök szavait pedig a Washington Post idézte úgy, hogy Ferenc pápa nem tudja, mi történik most Magyarországon a menekültügyben, ezért a püspök inkább Orbán Viktorral ért egyet.

A püspök szerint ez már nem is menekültáradat, hanem invázió, „idejönnek, Allah akbart kiabálva”. A tudósítások szerint egyébként nem ezt kiabálták a menekültek, hanem azt, hogy menni akarnak, szabadságot akarnak, illetve a magyar kormányt szidták. Kiss-Rigó megjegyezte, hogy félti a bevándorlóktól Európa egyetemes keresztény értékeit.

Később Kiss-Rigó László is azt mondta, kiforgatták szavait.