Iszlám hittudósok is elítélik a párizsi merényleteket

-

A francia muszlim csoportokat tömörítő szövetség, vezető iszlám teológusok és vallási vezetők szólaltak meg a párizsi merényletek után. A véres terrorcselekmények elítélése mellett, volt, aki arra figyelmeztetett: az okok között ott áll a nyugati katonai beavatkozás is.


Az UOIF (Union des Organisations Islamiques de France, franciaországi iszlám szervezetek szövetsége), a mintegy 200 szervezetet tömörítő iszlám ernyőszervezet az elsők között reagált: határozottan elítélte a támadásokat, és, mint írták, Franciaország valamennyi mecsetében a muszlim csoportok imádkozni fognak a békéért és a francia állampolgárok biztonságáért.


Communiqué de l'UOIF sur l'attaque de Paris.http://www.uoif-online.com/actualites/attaques-terroristes-a-paris/

Szerző: UOIF (Union des Organisations Islamiques de France)2015. november 13.

Yusuf al-Qaradawi, egyiptomi iszlám teológus,

a muszlim tudósok nemzetközi szövetségének (International Union of Muslim Scholars) elnöke, szintén elítélte az "ártatlan embereket célzó véres terrorista cselekményeket", amelyeket, mint írta, "nem szentesít a vallás".Tariq Ramadan, az Oxfordi Egyetemen oktató kortárs iszlám tudományok professzora

az iszlám nevében is a leghatározottabban elítélte a támadásokat, mivel "nincs benne egyetlen olyan tanítás sem, amely szentesítene ilyen tetteket", írta.

Ramadan szerint Franciaországnak valódi egységet kell mutatnia, hogy mindenki megértse: a francia iszlám állampolgárok a társadalomhoz tartoznak, nem "idegen testek", amit elemezni kell.Omar Suleiman, amerikai iszlám hittudós,

az Al-Maghrib Institute (a houstoni iszlám hittudományi akadémia) oktatója is arról írt, hogy senkinek sem szabadna félelemben élnie, és "csak a gyávák támadnak ártatlan civilekre".


#ParisAttacks One of the greatest blessings of God upon a people is their sense of security and safety. No one should...

Szerző: Omar Suleiman2015. november 13.

Mufti Ismail Menk, Zimbabwe főmuftija

határozottan leszögezte: "a terrorizmusnak nincs hite és nem ismer határokat".


#ParisAttacks Terrorism has no faith & knows no boundaries. Our thoughts are with victims & loved ones.

Szerző: Mufti Ismail Menk2015. november 13.

Yasir Quadhi, amerikai muszlim hittudós,

a houstoni Al-Maghrib Institute (iszlám hittudományi akadémia) dékánja, az előzőekhez képest más szempontból közelített: ugyanúgy elítélte a nyugati katonai beavatkozást, mint a terrortámadásokat:


"az erőszak erőszakot szül", írta annak kapcsán, hogy megfogalmazása szerint az amerikai és brit beavatkozás Irakban és más közel-keleti országokban akkora dühöt szül, ami visszaüt. A párizsihoz hasonló merényleteknek nincs értelmük, fejtette ki, csak oda vezet, hogy még több katonai erőt küldenek ártatlan muszlimok ellen, erősíti az iszlamofóbiát, megkönnyíti újabb és újabb drákói szigorúságú jogszabályok megalkotását a terrorizmus elleni védekezés jegyében, és megakadályozza, hogy a Szíriából és más háborús övezetből érkező menekülteket befogadják.


"Egyik oldal sem érti, hogy amit tesznek, az a kétségbeesést és az erőszakot fogja erősíteni a másik oldalon"

írta.


If the current attack taking place in France is coordinated by Muslims, it is truly sad. These last few months have...

Szerző: Yasir Qadhi2015. november 13.