Iszlám Állam-ellenes hekkercsoport tette elérhetetlenné a BBC-t

Fotó: AFP / CARL COURT

-

Az ok-okozat valószínűleg még nekik sem teljesen tiszta.


Szilveszter éjszaka több órán keresztül elérhetetlen volt a BBC honlapja, amiért egy eddig ismeretlen, New World Hacking nevű hekkercsoport vállalta a felelősséget. Elmondásuk szerint támadásuk csak „képességeik tesztje” volt. A BBC – írta a BBC – egyelőre sem cáfolni, sem megerősíteni nem akarta, hogy ilyen támadás érte volna őket.


A csoport a BBC technológiai tudósítójával vette fel a kapcsolatot Twitteren. Azt írták, hogy a központjuk az Egyesült Államokban van, céljuk pedig az, hogy az Iszlám Államhoz és harcosaikhoz köthető oldalakat lekapcsolják.

Azt nem tudták igazán megmagyarázni, hogy miért a BBC-t vették akkor célba, annyit írtak, hogy meg akarták nézni, „milyen erősek is valójában a szervereik”. Csak egy teszt volt, nem is gondolták volna, hogy több órára is képesek lelőni a BBC-oldalát, ezek szerint nagyon erősek a szervereik. Majd hozzátették:


Tisztában vagyunk vele, hogy amit teszünk, az nem mindig a megfelelő választás, de a kiberhekkerek nélkül... ki az, aki az online terroristák ellen harcolna?

A csoport állítólag 12 személyből áll, amelyből nyolc férfi és négy nő, még 2012-ben jöttek össze. Egyik állítólagos tagjuk, Ownz beszámolója szerint a Ku-Klux-Klan elleni harcban és az Anonymous által meghirdetett #OpParis-ben is részt vesznek.