Iszinbajeva pályázik az Orosz Atlétikai Szövetség elnöki posztjára

Fotó: Getty Images / Carlos Alvarez / Getty Images / Carlos Alvarez

-

A női rúdugrás világcsúcstartója, Jelena Iszinbajeva harcba száll az Orosz Atlétikai Szövetség (VFLA) elnöki posztjáért.


A 34 éves kétszeres olimpiai bajnok ezt a VFLA honlapján jelentette be csütörtökön, hozzátéve: legfontosabb feladatának azt tartja, hogy az orosz atléták újra indulhassanak nemzetközi versenyeken.


A nemzetközi szövetség (IAAF) határozata értelmében – számos orosz atlétához hasonlóan – Iszinbajeva sem lehet ott a Rio de Janeiró-i olimpián. Korábban hangsúlyozta: durván és szemtelenül megbüntették a tiszta sportolókat, akiknek nem volt lehetőségük megvédeni magukat, így más sportolók hibáiért bűnhődnek.

„A VFLA nagyon nehéz út előtt áll, hogy visszatérjen az atlétika nemzetközi színpadára” – jelentette ki Iszinbajeva, s hangsúlyozta: az a tény, hogy nem indulhatott el az idei riói olimpián, nagy motivációt adott neki. Azért pályázik ugyanis az elnöki posztra, hogy a VFLA ismét tagja legyen az IAAF-nek, s ha ezt sikerül elérnie, akkor „ez egyfajta kompenzációt jelent” majd a számára azután, hogy nem versenyezhetett Brazíliában.

Az elnökválasztásra novemberben kerül sor.

Az IAAF tavaly november 15-én függesztette fel a VFLA tagságát szisztematikus doppingolás miatt, majd június 17-én meghosszabbította a kitiltást.

A VFLA korábbi elnöke, Valentyin Balahnyicsev röviddel a botrány kitörése után, már tavaly februárban lemondott, majd az IAAF örökös eltiltással sújtotta. Később – 11 hónapig – Vagyim Zelicsenok irányította az orosz szövetséget, amelynek élére idén januárban Dmitrij Sljahtyint választották meg. Utóbbi már jelezte, novemberben nem száll harcba az elnöki posztért.

A háromszoros világbajnok Iszinbajeva 28 alkalommal javította meg a világrekordot, s ő volt az első nő, aki öt méter fölé jutott rúdugrásban.