Iszaptenger lepte el Balatonmáriafürdő strandjait

Fotó: MTI / Varga György

-

Balatonmáriafürdő önerőből nem tud mit kezdeni a tópartot másfél-két kilométer hosszan ellepő iszaptengerrel, amely két strandjának az üzemeltetését is képtelenné teszi. Galácz György (független) a település polgármestere azt mondja, eddig nem kaptak segítséget a probléma megoldásához.


A dél-balatoni község partjait tavaly ősszel, egy vihar után lepte el az iszap pár nap leforgása alatt olyan mértékben, amire korábban nem volt példa. A tél folyamán az iszap egy része partra került, másik része pedig eltűnt a tó úgynevezett iszapvándorlása következtében, de nagy része partközelben maradt. A becslések szerint az 50-60 centiméter vastag iszapréteg kiterjedése ma másfél-két kilométer hosszú és több mint száz méter széles.

A polgármester azt mondja, hogy eddig csaknem 20 millió forintnyi kötelezettséget vállalt az önkormányzat a helyzet kezelésére. Kivágták az iszapot megtartó nádat, folyamatosan takarították a befolyókon felállított iszapcsapdákat, és megrendelték egy 30, valamint egy 40 méteres strandbejáró megépítését. Várhatóan azonban ez a hosszúság sem lesz elegendő ahhoz, hogy az emberek eljussanak a vízig azon a két strandon, amelyek szárazföldi részeit, játszótereit, vizesblokkjait már felkészítették a szezonra.


Az önkormányzat közlése szerint csak a lebegő iszap eltávolítása engedélyezett, de az erre szánt munkagép teljesítménye nem elegendő, és a berendezés egy nap használat után el is romlott.


Galácz György az MTI-nek kiemelte, hogy eddig hiába kért, nem kapott segítséget a probléma megoldásához, a Balaton Fejlesztési Tanács nem rendelkezik ehhez kerettel. Azt is hozzátette, hogy az állami tulajdonú meder kezelőjének számító vízügy szerint az érintett strandok üzemeltetőinek, vagyis az önkormányzatnak feladata a kotrás; ennek megtervezéséhez megrendelés esetén készek szakmai segítséget nyújtani. Az önkormányzat ennek megfelelően korábban már megrendelt a vízügytől egy lepelkotrást, de ez nem elegendő, hiszen csak az iszap felső rétegét érinti. Ráadásul azért sem szolgálhat megoldással, mert a vízügy egyetlen mocsárjáró kotrógépe tönkrement a máriafürdői munka közben – mondta a polgármester.

Balatonmáriafürdőn már két évvel ezelőtt is akadtak kisebb problémák az iszappal, amikor az egy 10 millió forintból felújított partszakaszt tüntetett el. A mostani, a korábbinál jóval nagyobb, ráadásul a magasabban tartott balatoni vízszint mellett kialakult iszaptengerre egyelőre nincs semmiféle tudományos magyarázat a polgármester tájékoztatása szerint, aki szeretné éppen ezért elérni, hogy induljon kutatás a balatoni iszapvándorlásról, „hiszen enélkül nem lehet tudni, a jövőben hol okozhat gondot, mint ahogy azt sem, hogy a kikötőépítések miként befolyásolják ezeket a mozgásokat".A település most azt reméli, hogy az állami vis maior keretből kaphat támogatást Móring József Attilának (KDNP), a térség országgyűlési képviselőjének közbenjárásával, hiszen ekkora mennyiségű iszap kitermelésére és zagytérben elhelyezésére egészen biztosan nem rendelkezik kellő forrással – mondta a polgármester.