Istentől kaptuk a szexet – írja a pápa

Fotó: AFP / ALBERTO PIZZOLI

-

Évekig készült az úgynevezett apostoli buzdítás a család, házasság és szexualitás kérdéseiről. Az elkészült szöveg egyszerre lett reformista és óvatos, szó esik emberi méltóságról, a házas felek egyenrangúságáról, de például a melegházasságot továbbra is elutasítja az egyház.


A katolikus egyház alapvetően konzervatív nézeteihez képest meglepően reformszellemű apostoli buzdítást tett közzé pénteken Ferenc pápa a család, a szerelem és a szexualitás témájáról. Az úgynevezett püspöki szinódus munkáját összefoglaló, Amoris Laetitia, vagyis A szerelem öröme címmel kiadott 256 oldalas dokumentum (amely itt érhető el eredetiben, egyebek mellett angol, francia és német nyelven) nem alkot új szabályokat, csak iránymutatásokat ad a püspököknek és a papoknak, és kellőképpen óvatosan fogalmaz ahhoz, hogy mindenki a maga ízlése szerint értelmezhesse a sorait.
A pápa szerint a szexualitást maga Isten teremtette, a testiség tehát csodálatos ajándék – vagyis nem a gyermeknemzéshez szükséges rossz, mint ezt sokáig gondolták –, pontosan ezért nem szabad hagyni, hogy kiüresítsék, és elveszítse az értékét. El kell utasítani mindenfajta szexuális elnyomást. A pápa odáig megy, hogy azt írja: a Pál apostoltól származó ige („Ti asszonyok a ti saját férjeteknek engedelmesek legyetek, mint az Úrnak”) az adott kor kulturális kategóriáit tükrözi, és inkább egy másik sort idéz, a kölcsönösség jegyében („Úgy kell a férfiaknak szeretni az ő feleségöket, mint az ő tulajdon testöket”).

Bár az apostoli buzdítás nem változtat alapvetően azon, hogy a homoszexualitást az egyház bűnnek tekinti, Ferenc pápa mégis azt írja: szexuális irányultságtól függetlenül tiszteletben kell tartani mindenki emberi méltóságát, illetve biztosítani kell a lelkipásztori támogatást, hogy a melegek is megértsék, mi Isten akarata az ő életükben. A melegek élettársi kapcsolatai ugyanakkor a pápa szerint nem hasonlók a férfi és nő közti, Isten által elrendelt házasságához, vagyis el kell utasítani a nyomásgyakorlást ebben az ügyben.


Az angol nyelvű szöveg legfontosabb szavai


Az egyházfő szerint a papoknak nem szabad a helyzet összetettségének ismerete nélkül morális ítéletet mondani például az elvált és újra házasodott emberek, vagy az egyedülálló anyák felett, sőt, biztatni kell őket arra, hogy részt vegyenek a közösség életében. Az elvált, de újra nem házasodott emberek esetében egyértelműen kimondja, hogy ne tagadják meg tőlük az oltári szentséget (ezt ma sok helyen megteszik), az újraházasodott, illetve élettársi kapcsolatban élőkről viszont azt írja: segíteni kell őket, hogy megértsék Isten tervét.

Ki kell emelni azt, hogy a biológiai nem és a társadalmi nem (gender) megkülönböztethetőek, de el nem válaszhatóak – írja az apostoli buzdítás. A pápa fontosnak tartja a lelkipásztorok képzését, különösen a családon belüli erőszak és a szexuális visszaélések fényében. Igazán messzire akkor merészkedik Ferenc pápa, amikor egy gondolat erejéig felveti a papok nősülésének lehetőségét: azt írja, hogy a keleti keresztény egyházaknak ebben van tapasztalatuk, amire „lehet építeni”.