Isten pénzéből építtet új tengeralattjárókat Ausztrália

Forrás: MTI/EPA/AAP/DCNS GROUP

-

Ausztrália nagyon kitalálta magának, hogy milyen tengeralattjárót szeretne, de lehet, hogy már a hadrendbe állításakor elavult lesz.


Ötvenmilliárd ausztrál dollárból – ez 10 ezer milliárd forintnak felel meg – építtet magának teljesen új flottát Ausztrália – írja a Guardian. A tizenkét tengeralattjáróra szóló megrendelésért Japán és Németország is versenyzett, de az üzletet a francia DCNS hajógyár nyerte meg. A flotta önmagában húszmilliárd ausztrál dollárba fog kerülni, a tender részét képezte azonban egy harmincmilliárdos üzemeltetési szerződés is.


Malcolm Turnbull ausztrál miniszterelnök kedden jelentette be a tender nyertesét. Emellett azt mondta, hogy a tengeralattjárók "biztonságossá teszik Ausztráliát, biztonságossá teszik szigetországunkat, és biztosítja a gazdaság átmenetelét a 21. századba." Bár a hajógyár francia, de a tengeralattjárókat Ausztráliában fogják megépíteni, ami 2800 munkahelyet teremt. A tengeralattjárók így sem lesznek száz százalékosan helyi termékek: néhány komponens, köztük a fegyverrendszer más országokból érkezik.


Ellene véd a Barracuda


Milyen hajó?

A DCNS által tervezett Barracuda-osztályú tengeralattjárót jelentősen át kell tervezni ahhoz, hogy megfeleljen az ausztrál igényeknek. A francia tervek eredetileg nukleáris hajtással számoltak, a tender azonban hagyományos, dízel-elektromos meghajtású járművekről szólt.

A projekt kritikusai szerint azonban nem ez a legnagyobb baj a beszerzéssel, hanem az, hogy az ausztráliai gyártás miatt milliárdokkal fog többe kerülni a Barracuda-program. És mivel még módosítgatni kell a terveken, így a legelső tengeralattjáró csak 2030-ra készülhet el, a sorozat utolsó darabja pedig valamikor a 2060-as években áll majd hadrendbe. A lassú gyártás miatt azonban komoly pénzeket kell az országnak arra költenie, hogy valahogy üzemben tartsa a 2025-ben kivonni tervezett Collins-osztályú tengeralattjárókat. Ennek költsége gyorsan meghaladhatja az évi egymilliárd ausztrál dollárt.Nézd, ott az új ausztrál tengeralattjáró!

Jonathan Greenert, a közelmúltban visszavonult amerikai haditengerészeti vezérkari főnök figyelmeztette arra az ausztrálokat, hogy a rohamosan fejlődő szenzorok és növekvő számítási kapacitás egyre egyszerűbbé teszi a nagyméretű tengeralattjárók észlelését. Az amerikai és kínai hadsereg által is nagy erőkkel fejlesztett tengeralattjáró-vadász drónok pedig a közeljövőben komoly veszélyt jelenthetnek majd a hajókra.