"Isten másképp rendelte volna a boltzárat"

Fotó: VS.hu / Kummer János

-

Szétbarmolt hétvégék, halgyilkos menük, órarend a kormánytól, macera és tömeg szombaton – visszatérő panaszok a vasárnapi vásárlási tilalom bevezetése óta. Az intézkedésnek – melyet legújabban a kezdeményező KDNP is túl szigorúnak tart – a templomba járók sem nagyon örülnek, családi pihenésre nem ettől jut több idő, és a kisboltok sem lettek népszerűbbek.


Két hónappal a bevezetése után alig találtunk olyan budapesti vásárlót, akit ne zavarna a KDNP által a kormányon átmakacskodott vasárnapi vásárlási tilalom. Ez az, amiről mindenkinek megvan a maga véleménye, és az sokszor kéretlenül ki is tör a pénztárban sorban állókból. Így aztán nem volt különösebben nehéz dolgunk, hogy – egy XIII. kerületi nagy Tescótól elindulva egy bevásárlóközponton át több pesti kisboltig cirkálva – szóra bírjuk a vásárlókat az elmúlt hétvégén, és megpróbáljuk kitapintani az egyébként közvélemény-kutatások által is mért közhangulatot. Érzésre elég világos a következtetés: a többség nem ért egyet a szabállyal, de a kormányt névvel nem szeretnék szidni.

„Eddig mi választhattunk, most kénytelenek vagyunk szombaton jönni. Havonta egyszer tartunk komolyabb bevásárlást, 40-50 ezer forintot költünk” – kezdte morcosan a Váci úti Tesco pénztárához közeledő középkorú pár hölgy tagja. Hiába van nyitva jó néhány kisebb bolt a közelükben, oda semmi szín alatt nem mennek. „Nagyon drágák azok, minden a duplája, választék meg nincs” – mondta, majd tésztával, üdítőkkel megpakolt kocsival elindultak a pénztárak felé.

Egy másik vásárlót, több családtagjával együtt, a még meleg kenyerek szomszédságában bírtunk szóra.Macerás ez az egész. Tízen vagyunk, ennyi emberre vásárolni nem kis munka, és most csak a szombat marad erre. Nincs választásunk

– mondta beletörődve. Hetente, kéthetente tart nagy bevásárlást, ilyenkor 20-30 ezer forintot költ, ezt legtöbbször a Tescóban vagy az Auchanban teszi. Egyébként pedig hívő ember, a boltzár előtt, és most is jár templomba.

Hogy hat nap alatt vajon ugyanannyit költenek-e az emberek, mint eddig, vagy megsínylik mindezt a kereskedők, azt ma még hitelesen senki nem tudja. Szatmáry Kristóf, miniszteri biztos ugyan május elején azt mondta, hogy a boltzár március 15-i életbe lépése előtt hetente átlagosan 141 milliárd forint volt a családok költése, március közepe után pedig 157 milliárd forintra ugrott, vagyis semmi ok a pánikra, maguk a boltosok és a KSH is óvatos. A statisztikai hivatal szerint még korai levonni bármilyen következtetést, arról nem is beszélve, hogy a húsvéti időszak minden évben megdobja az élelmiszer-vásárlási adatokat.


Szatmáry Kristóf, miniszteri biztos szerint a családok most többet költenek


Az egyik tüntet, a másik megoldja

Egy 30 körüli férfi szerint „idegesítő ez a szabály”, és mivel hétköznap nincs rá idő, szombaton kell jönni. A férfi a barátnőjével és a szüleivel érkezett a szupermarketbe, kisebb boltba csak akkor mennek, ha „valami nagyon-nagyon kell”. Ugyanis szerinte is jóval drágább, és nincs ott semmi. „Se választék, se semmi”.


De kérdezzék apámat, az ő véleménye ütősebb. Szinte minden hétvégén tüntet

– tette hozzá. Mint kiderült, erre kidolgozott módszere van. Kiszemeli egy-egy boltlánc esetlegesen nyitva tartó egységét, oda megy, és ott vesz 1-2 dolgot. „Még akkor is, ha a város másik végén van az adott üzlet.” Ő ugyanis élt a múlt rendszerben, amikor rengetegszer tömeg volt a boltokban, ha épp volt áru. Most pedig tiltakozik, mert


Átírták a menetrendemet, megszabják, hogy mit csináljak. Tiszta középkor.

Rácz Zsolt


Elvétve akad azért más vélemény is a tescós vásárlók körében. Egy, az ötvenes éveiben járó házaspár például megoldja. „Némi kellemetlenséget jelent, de megoldjuk. Alapesetben nagyobb áruházban vásárolunk szombaton, vasárnap meg ott a Lehel piac vagy az újpesti piac. Nem tragédia az egész” – mondták, majd elindultak a sütödéből frissen kitolt péksütemények irányába.

Egy fiatal házaspárt sem zaklat fel az új rend. „Szombaton jöttünk korábban is, és most is. Azzal kezdjük a hétvégét. Annyi a különbség, hogy nagyobb a tömeg.”

Az Örs vezér téri bevásárlóközpont és a szomszédos bútoráruház környékén is beszédesek a vevők.


Rendszeresen járok misére. Isten minden bizonnyal másképp rendelte volna a boltzárat, mert ez mindenkinek rossz, ő pedig jót akar

– érvelt egy zacskót cipelő középkorú férfi. Szerinte vásárolni nem bűn, hiszen, „ha nagyon leegyszerűsítjük a dolgot, a karácsony az egyik legszebb, valláshoz köthető ünnep, és egyben a kereskedők ünnepe is”. Szerinte ráadásul a vasárnapi mise időpontja adott, a templom szinte egész nap nyitva van, és senki nem tölt ott egy napot.

„Mondjuk legyenek zárva a mise idejére a boltok, de ne egész nap” – javasolta, ami azért is érdekes, mert mostanra mintha maga az ötletgazda is megbánta volna a túlzott szigort. Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetőjeként éppen egy pénteki interjúban jelezte, hogy ők sem ilyen vasárnapot képzeltek, pártja eredeti javaslata enyhébb volt.


Pihenés?

A koncepció pihenést erősítő eleme is nehezen válik gyakorlattá. „Hát az sokszor nem fér bele. Az egész lépés nekem kivételezésnek tűnik, azt pedig nem jó” – foglalta össze véleményét egy férfi.

Úgy tűnik, az alternatív programok megtalálása sem megy mindenkinek. „A gyerekek is megszívják, ez egy családi program volt eddig. Most már nem az. Pedig ők is igényelték, és ők kevésbé vevők a pihenésre vasárnap” – mondta egy, a gyerekeivel éppen fagylaltozó anya. Korábban berakta őket a játszóházba, elvégezte a vásárlást, mindenki jól járt. Most meg ez nincs. A templom náluk nem merül fel:


Majd ha lesz a templomban játszóház, akkor megyünk, addig nem.

Kisbolt, élelmiszerbolt, vasárnapi zárvatartás


Szétbarmolt hétvégék

A legtöbben talán azért neheztelnek, mert úgy érzik, kötelező órarendet kaptak a kormánytól. „Hétköznap dolgozom, hazaviszem a gyerekeket, főzök, meg ilyenek. Szombaton vásárlás, ügyes-bajos dolgok. Vasárnap meg nem pihenek, hanem főzök, felkészítem a gyerekeket a következő hétre” – így egy anyuka, aki épp a bevásárlóközpontba igyekezett.


Beleszólnak, hogy mikor egyek steaket, ez rohadtul bosszant

– mondta egy magát középvezetőként bemutató negyvenes férfi. Persze megtervezhetné előre, de nem akarja. Korábban, ha vasárnap megkívánta, beült a kocsiba és ment a steakért, ami délután kész is volt. Most ilyen nincs.

Két kamaszkorú gyermekét egyedül nevelő anyuka szerint „szétbarmolták a hétvégét”. Őt azért is idegesítik a történtek, mert a két gyereknek jellemzően szombaton vannak a meccsei, olyankor oda járnak. Korábban vasárnap vásárolt és főzött egész hétre előre. „Ha pénteken vásárolok, akkor egy csomó dolog megrohad. Marad a hétfő. Munka után vásárolok főzök, és éjfél körül már ágyban is vagyok. Plusz egy műszak” – ecsetelte a problémát.

Meglepően egységes kép rajzolódott ki a kisboltokról is. Hiába vonatkozik rájuk a vasárnapi mentesség, a többség alapesetben elkerüli azokat.


Kisbolt nem, nem. Oda biztos nem. Normális választékkal, reális áron dolgozó kisbolt nincs a környéken, ami meg van az piszkos. Vasárnap már majdnem elfogyott a fogkrém, nem tudtam hol venni. Kinyomtuk belőle ami maradt

– mondta például egy férfi, aki aztán hétfőn keresett fel egy „rendes” boltot, hogy olyat vegyen, amilyet szeret.

Mi azért találkoztunk vásárlókkal vasárnap is, boltjáró túránk második napján. A pesti oldalon, a Nagykörúton belüli kisboltok közül a Kálvin tér sarkában – már a Fővám körúton lévő – nonstop üzlet látszott a nap nyertesének. Délután négykor folyamatosan mentek be és jöttek ki a vásárlók, ott tömeg volt, igaz, a szűk folyosókon ehhez nem kellett sok ember. „Ez nyitva van, az apróságokat is meg tudom venni” – közölte egy vásárló, aki két metrómegállóra lakik. Azt mondta, hiába van kis üzlet nyitva a közelében is, ott szerinte nem lehet semmit kapni. „Itt legalább nagyobb a választék, és ahhoz képest, hogy belvárosi üzlet, nem is eszetlen drága.”

A friss hal beszerzése ugyanakkor valós problémának tűnik.


Tesco újpest, tesco extra, bevásárlóközpont, halas pult

Halat kisboltban szinte nem is lehet kapni


Úgy tudom, a kormány hallal etetne minket. Na most horgászni nincs időm, a kisboltokban nincs friss hal. A szombaton megvett halat pedig nem tartom meg vasárnapig. A hal lekerül az étrendről

– zárta rövidre a beszélgetést.