Isten bocsánatát kérte a pápa azoknak, akik kizárják a menekülteket

Fotó: AFP / ALBERTO PIZZOLI

-

Ferenc Isten bocsánatát kérte audienciáján mindazoknak, akik bezárják az ajtót a menekültek előtt. Az Olaszországba érkező menekültek körüli feszültségre gondolt, azt még nem tudta, hogy Magyarország kerítést fog építeni a magyar-szerb határon.


Az már kedden, az uniós belügyminiszterek luxembourgi találkozóján világossá vált, hogy egyelőre nem lesz egységes európai megállapodás menekültügyben, és hogy Franciaország és Ausztria gyakorlatilag lezárta a határait az Olaszország felől érkező menekültek előtt. Olaszország azzal fenyegetőzött, hogy ideiglenes vízumot ad az érkezőknek, amellyel oda mennek majd Európán belül, ahová akarnak. Olaszország, Németország és Franciaország ugyancsak kedden abban állapodott meg, hogy ha az EU-ban nem fogadják be a menedékkérőket, akkor visszaküldik őket oda, ahonnan jöttek.

Ezek után szólalt meg Ferenc pápa általános audienciáján, a Szent Péter téren szerda délelőtt.


Megbocsátást (Istentől) kérünk minden ember és intézmény számára, akik bezárják az ajtót a menekültek előtt. Fivéreink és nővéreink előtt, akik otthont keresnek, ahol félelem nélkül élhetnek

– mondta az egyházfő. Emellett köszönetet mondott azoknak, akik gondoskodnak a menekültekről, és közös cselekvésre szólította fel a nemzetközi közösséget a kényszermigráció ellen.

Az olasz jobboldali Északi Liga vezetője, Matteo Salvini, azonnal megtámadta a pápai véleményt. A pártot bevándorlóellenes politikája tette rendkívül népszerűvé. „Mégis, hány bevándorló van a Vatikánban?”, kérdezte Salvini. „Nincs szükségünk bocsánatra”, az ideérkezőknek csak az egynegyede menekült, a többiek gazdasági bevándorlók, tette hozzá.