Ismét több száz mianmari menekültet mentettek ki lélekvesztőjükből

Fotó: MTI/MTVA / -------------------

-

Több mint négyszáz mianmari rohingját és bangladesit mentettek ki az indonéziai hatóságok Aceh tartomány partjainál hétfőn, egy nappal azután, hogy mintegy hatszáz menekült érkezett hajóval ugyanezen térségbe. Malajziába pedig több mint ezer muszlim vallású rohingja érkezett hétfőn.


A mentőcsapatunk egy újabb hajót talált, fedélzetén több mint 400 migránssal, burmai rohingjákkal és bangladesiekkel hánykolódva Aceh partjainál" - közölte egy tartományi illetékes Mianmar állam korábbi nevét használva.

Szerinte további menekülteket szállító bárkák lehetnek a térségben, ezért a parti őrség továbbra is kutat utánuk az Aceh közeli vizeken, a járőrözést a helyi halászok is segítik.

A partra mentett embereket táborokban, illetve egyes esetekben családoknál szállásolják el a tartományban, ahol ételt és orvosi ellátást kapnak - tette hozzá a tisztségviselő.

Vasárnap ugyancsak a menekültek egy több száz fős csoportját mentették ki az embercsempészek hajóiból, a hétvégén 573 mianmari rohingja és bangladesi érkezett két bárkán Aceh partjaihoz.Malajziában még több menekültet segítettek partra

Ugyancsak Bangladesből és Mianmarból származó menekültekre bukkantak Malajzia területén is hétfőn: három hajóban összesen több mint ezer rohingja tartózkodott. A hatóságok információi szerint az 1018 menekültet az Andamán-tengeren lévő Langkawi-szigetek környékén hagyták sorsukra embercsempészek.Már százezren kényszerültek otthonuk elhagyására

A muszlim vallású rohingjákat évtizedek óta diszkriminálják a hazájukban. Az elmúlt években a többségi buddhisták támadásai miatt tömegesen kezdtek menekülni a lakóhelyükről. Három év alatt mintegy százezer rohingja férfi, nő és gyerek hagyta el otthonát. A Nyugat-Mianmarban élő rohingja muzulmánok gyakran vakmerő utakra vállalkoznak tengeren vagy szárazföldön az etnikai üldöztetéstől menekülve, vagy munkát keresve külföldön. Sokszor a javarészt buddhisták lakta Thaiföldön át vezet az útjuk, ahol túszul ejtik és a dzsungelben tartják fogva őket váltságdíj reményében, vagy pedig továbbcsempészik a többségében muzulmánok lakta Malajziába.


Az év első három hónapjában becslések szerint 25 ezer menekült szállhatott az embercsempészek hajóára, kétszer annyian, mint tavaly ugyanebben a periódusban. A Reuters beszámolója szerint idén eddig körülbelül 300 ember halhatott meg a lélekvesztőkön, halálukat leginkább a hajón ellenük elkövetett erőszak és a kiszáradás okozhatta.