Ismét több katonát küldhet Irakba az Egyesült Államok

Forrás: MTI/MTVA

-

Washingtonban újabb több száz amerikai katona Irakba küldését mérlegelik, mert továbbra sem javul az iraki kormányerők harcértéke, és a szövetséges légierők támogatásával sem sikerült győzelmet kivívni az Iszlám Állam ellen. Elvileg nem harcoló, hanem kiképző alakulatokról lenne szó.


Az Egyesült Államok a napokban várhatóan bejelenti, hogy több száz fővel megerősíti iraki katonai jelenlétét, hogy nagyobb kiképzési és tanácsadási támogatást nyújtson az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet ellen harcoló helyi egységeknek – közölte kedden az amerikai média kormányzati forrásokra hivatkozva.

A közel-keleti országban jelenleg 3080 amerikai katona teljesít szolgálatot. Sajtóértesülések szerint mintegy 500 fős lehetséges csapaterősítésről számoltak be, bizonyos kormánytisztviselők szerint azonban a kiképzés kiterjesztéséhez további ezer katona Irakba vezénylésére lenne szükség. A legutóbbi, 1500 fős csapaterősítést novemberben rendelte el Barack Obama elnök.

Obama a héten arról beszélt a németországi G7-csúcson, hogy a nemzetközi közösségnek fokoznia kellene az Irakban folytatott kiképzői tevékenységet. Egy évvel azután, hogy az Iszlám Állam hatalmas területeket foglalt el Irak északi és nyugati részén, az amerikai vezetésű koalíció légicsapásai és a katonai kiképzés felújítása még mindig nem vezettek döntő iraki győzelmekhez, mi több a dzsihadisták nemrégiben bevették Ramádi városát is.

A város feladása rávilágított arra a problémára, hogy a szövetségesek által felújított kiképzési program ellenére továbbra is komoly bajok vannak az iraki kormányerők fegyelmével és harci moráljával, valamint hatékonyságával a sokkal kisebb létszámú felkelők ellen. Ashton Carter amerikai védelmi miniszter, aki nemrégiben kétségbe vonta a Bagdadhoz hű erők „harci kedvét”, májusban felkérte a Pentagon szakértőit, hogy módosítsanak a jelenlegi amerikai Irak-stratégián a kormányerők megerősítése érdekében. Amerikai és szövetséges kiképzők Irakban jelenleg öt helyszínen oktatják az iraki és a kurd erőket.

Martin Dempsey tábornok, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke Izraelben kedden kijelentette, hogy megnövelhetik a kiképzőtáborok számát, de egyúttal azt is leszögezte: nem biztos, hogy ezekben amerikai katonákra lesz szükség. Hangsúlyozta, hogy nem várható radikális változás az amerikai Irak-politikában, amely kizárja, hogy az Egyesült Államok ismét harcoló egységeket küldjön az arab országba.

Dempsey tábornok szerint az amerikai haderőnek a közel-keleti és a közép-ázsiai térségért felelős Középső Parancsnoksága (CENTCOM) azt is vizsgálja, hogy miként lehetne növelni az IÁ elleni légicsapások hatékonyságát. Az amerikai sajtónak nyilatkozó washingtoni illetékesek reményüket fejezték ki, hogy sikerül a szunnita arab harcosokat is bevonni a küzdelembe a síita Haider al-Abádi miniszterelnök vezette kormány hadseregének oldalán.