Ismét robbantottak Szomália fővárosában

-

Gépjárműbe rejtett bombát robbantottak egy rendőrségi épület közelében Mogadishuban, Szomália fővárosában. Legalább három rendőr meghalt.


A merénylet elkövetését az al-Shabaab szomáliai terrorszervezet vállalta. A hatóságok három halálos áldozatról számoltak be, a dzsihadisták szóvivője a Reuters hírügynökségnek tíz áldozatról beszélt. A hatóságok közlése szerint egy második bombát is felrobbantottak a támadók, ám ez nem szedett áldozatokat. Az al-Kaida nemzetközi terrorszervezethez kötődő al-Shabaab gyakran hajt végre terrortámadásokat Szomáliában, s célja, hogy megdöntse a nyugati hatalmak által támogatott kormányt.

A terrorcsoport emellett szerdán arról számolt be, hogy hajnalban külföldi kommandósok támadták meg egyik dél-szomáliai bázisukat. A különleges egységek két helikopteren érkeztek, a támaszpont közelében szálltak le. Abdiasis Abu Musab sejk, az al-Shabaab egyik szóvivője a Reutersnek elmondta, hogy a támadók maszkot viseltek, és „külföldi nyelveken” beszéltek, amelyeket a szélsőségesek nem értettek. A kommandósok és a szélsőségesek között tűzharc kerekedett, a sejk szerint egy emberük meghalt, de sikerült visszaverniük a támadást. Hozzátette: a kommandósoknál rakétavetők és az amerikai hadseregnél rendszeresített M16-os gépkarabélyok voltak.

A Szomáliában jelen lévő Afrikai Unió békefenntartó misszióját (AMISOM) különböző afrikai országok állampolgárai alkotják. Az Egyesült Államok 2014-ben elismerte, hogy katonai tanácsadóik több éve tevékenykednek titokban Szomáliában.

Az amerikai hadsereg múlt szombaton légicsapásokat mért az iszlamista csoport egyik kiképzőtáborára, s az amerikai védelmi minisztérium közlése szerint több mint 150 terroristával végeztek. Az al-Shabaab megerősítette, hogy támadás érte a szervezetet, de cáfolta, hogy ilyen nagy veszteséget szenvedett volna.