Ismét őrizetben a nagy vihart kavart amerikai gyilkosság elkövetője

-

Hétfőn őrizetbe vették, és a sanfordi börtönbe szállították azt a George Zimmermant, aki tavaly lelőtt egy 17 éves afroamerikait, idén mégis felmentették a gyilkosság vádja alól.


Egy 27 éves nő hívta ki Orlando melletti lakásából a rendőrséget, azzal gyanúsítva a korábban gyilkosság vádja alól felmentett George Zimmermant, hogy fegyverrel fenyegette őt, majd összetört egy asztalt. A hatóságok őrizetbe vették, és a sanfordi börtönbe szállították a férfit. Zimmerman már szeptemberben is őrizetbe került, akkor felesége állította, hogy a férfi fegyverrel fenyegette őt és a nő apját. Zimmerman felesége ezután nyújtotta be a válókeresetet.


Zimmerman a floridai Sanfordban volt önkéntes rendész. Tavaly februárban lőtt le egy tizenhét éves afroamerikai fiút, Trayvon Martint, azt állítva, hogy az gyanúsan viselkedett. Martin ugyanakkor fegyvertelen volt. Idén júliusban aztán jogos önvédelemre hivatkozva felmentették Zimmermant, ami nagy vihart kavart Amerikában, afroamerikai és jogvédő szervezetek is tiltakoztak az ítélet ellen. Barack Obama elnök is megszólalt az ügyben, kijelentve, hogy Martin halála egész Amerika számára tragédia, ugyanakkor „az esküdtszék döntött”.


A Zimmerman-pert a South Park is feldolgozta új évadában. A World War Zimmerman című, a Brad Pitt-filmet (World War Z) is alapul vevő epizódban Zimmerman ismét lelő egy feketének tűnő srácot, amiért először megdicsérik a hatalom képviselői, arra utalva, hogy csak önvédelemből történt a gyilkosság. Ám aztán kiderül, hogy valójában nem egy afroamerikait, hanem Eric Cartmant lőtte le Zimmerman, egy snittel később pedig már azt látjuk, hogy így egészen másként ítélték meg a férfi tettét.