Ismét oktatták az egész világot a magyar kajak-kenusok

-

A hétvégi győri világbajnokságon minden idők legjobb maratoni szereplését nyújtotta a magyar kajak-kenu válogatott. Felnőtt versenyzőink 5 arany- és 3 ezüstérmet nyertek, az ifjúsági és U23-as versenyzők sikereivel kiegészítve pedig 12 arany-, 10 ezüst- és 5 bronzérem lett a magyar mérleg.


A felnőttek mezőnyében aranyérmes lett egyéniben a kenus Lakatos Zsanett és Kövér Márton, míg párosban megvédte világbajnoki címét a Kövér Márton, Dóczé Ádám kenu kettes, valamint Csay Renáta és Bara Alexandra párosa. A nagy csattanót azonban Boros Adrián és Solti László duója szolgáltatta (fenti képünkön), a két kiváló versenyző ugyanis nagy csatában győzte le a világbajnoki címvédő dél-afrikai duót. Így Salga István és Jámbor Attila 2003-as győzelmét követően ismét magyar világbajnoka lett a férfi kajak szakágnak.


„Szombaton talán kicsit szomorúak voltunk azért, mert Csay Renáta – és ezt most idézőjelben mondom – csak a második helyet szerezte meg az egyéni versenyben. De valójában szenzációs volt minden versenyzőnk számára ez a hétvége” – kezdte az értékelést Weisz Róbert, a felnőtt szakág edzője.


Kövér egyesben és párosban is világbajnok lett


„Kezdve kenus lányaink, Lakatos Zsanett és Takács Kincső szereplésével, folytatva Kövér Mártonnal, aki pályafutása során először duplázni tudott, egyéniben és Dóczé Ádámmal párosban is nyert. Csay Renáta Bara Alexandrával ismét nagy fölénnyel nyerte meg a női párost, és Boros Adrián egyéni ezüstérme után Solti Lacival tett csodát párosban azzal, hogy legyőzték a dél-afrikai duót. Titkon én a dobogóra vártam őket, de minden elképzelésünket felülmúlták ezzel az eredménnyel. Ez a győri verseny valóban minden idők legjobb világbajnoksága volt, és nem csak az eredmények tekintetében. A szervezés, a televíziós közvetítés is magas színvonalú volt, és a közönségről is csak szuperlatívuszokban lehet beszélni” – áradozott Weisz Róbert.


Csay Renáta Bara Alexandrával lett világbajnok


A világbajnokság éremtáblája (felnőtt):

1. Magyarország 5 arany, 3 ezüst
2. Csehország 1 arany, 1 ezüst
3. Dél-afrikai Köztársaság 1 arany, 1 ezüst