Ismét odacsap a Fidesz az Európai Uniónak

Fotó: MTI / Máthé Zoltán

-

Értesüléseink szerint nem csak a kormány fordul az Európai Unió Bíróságához a menekültkvóták miatt, hanem a parlament is határozati javaslatot fogadhat el az ügyben. Szeptember végén a kormánypártok kezdeményezésére az Országgyűlés egyszer már elítélte Brüsszelt, mondván, hogy felelőtlen menekültpolitikája miatt emberek halnak meg.


Úgy tudjuk, a Fidesz frakciója áldását adta arra, hogy a kormány – mint már többször kilátásba helyezte – Luxembourgban, az Európai Unió Bíróságán támadja meg a menekültkvótákról hozott – Magyarország és néhány másik kelet-európai tagállam által nem megszavazott – döntést, amelyet szerinte a tagállamok szuverenitását megsértve hoztak. Értesüléseink szerint a képviselőcsoport hétfőn azt is eldöntötte, hogy a témához kapcsolódó országgyűlési határozati javaslatot is beterjeszt, amelyben szintén a kvótarendszerrel foglalkozik, elítélve és az uniós jogot sértőnek minősíti a tagállamok egyhangú beleegyezését nélkülözve hozott döntést.

A parlament nyilvános ülésén a frakcióülésen elhatározott lépésekről konkrétan nem, csak utalásszerűen volt szó. A kvóták ügye azonban top téma volt napirend előtt. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter felszólalásában arról beszélt, hogy egy újabb veszélytől, az illegális bevándorlók befogadására vonatkozó kötelező uniós kvótától is meg kell védeni. A kötelező kvótát Magyarország nem fogadja el - erősítette meg. Például arra hivatkozott, hogy a magyar kormány szerint az európai jogszabályok megsértésével hozták a döntést, és „tagállami jogosultságokat vontak el, amikor ez a döntés megszületett”; ráadásul a kvóta terve a magyarországi nemzeti konzultáción született állásponttal nem fér össze. Szijjártó Péter közölte: a kormány vizsgálja azokat a lehetséges lépéseket, amelyekkel felléphet európai színtéren a kötelező kvótával szemben. Megjegyezte, hogy a kabinet az Országgyűlés elé fogja terjeszteni a javaslatát.


Fidesz: a kvóta gerjeszti a bevándorlást

Németh Zsolt (Fidesz) reagálásában hangsúlyozta: A kötelező kvóták rendszere szerinte sem megoldás, mert az csak gerjeszti a bevándorlást, és az EU-t is megosztja az az eljárás, ahogyan az Európai Bizottság "megpróbálja lenyomni a közép-európai országok torkán" a kvótákat. Az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke megjegyezte, hogy november 2-án a parlament napirendjén lesz a kötelező kvóta kérdése.


KDNP: Nyugat-Európa iszlamizálódása befejezett tény

Harrach Péter (KDNP) azt mondta, különbséget kell tenni a menekültek és a bevándorlók között, utóbbiakkal szemben önvédelemre van szükség. A kereszténydemokrata frakcióvezető úgy fogalmazott, megbukott a multikulturális társadalomba vetett azon hit, amely szerint tömegeket lehet integrálni. A kormánypárti politikus szerint „Nyugat-Európa iszlámizálódása befejezett tény, ettől kell megóvni Közép-Európát”.


A kvóta az ellenzéknek sem tetszik, de másképp nem

Szél Bernadett (LMP) reagálásában azt mondta, a kvóta önmagában valóban nem megoldás, de a kerítés sem az. Szerinte a magyar kormány a válság elmúlt hónapjaiban semmi mást nem tudott felmutatni, mint egy, majd még egy kerítést. Az LMP-s politikus kidolgozott, az uniós országok különböző teherbíró képességeire érzékeny, valós megoldást sürgetett, azt is kérve, hogy Magyarország civilizált módon beszéljen a szomszédos államokkal.

Tóth Bertalan (MSZP) szerint a kormány kettős beszédet folytat a témában, aminek befejezésére szólított fel. Az MSZP szerint közös európai megoldásra van szükség - közölte. A szocialista politikus azt is mondta, a kötelező kvóta valóban „csak valaminek a vége lehet, önmagában nem jelent megoldást”, de kérdésként felvetette azt is, hogy mi történik majd azzal a 176 ezer menekültstátuszt kérővel, akit Magyarországon regisztráltak.

Mirkóczki Ádám (Jobbik) szerint jól jelzi a nyugati-európai közösség dilettantizmusát, hogy a kvótarendszerrel összefüggésben 120-160 ezer illegális bevándorló elhelyezéséről vitatkoznak, miközben a számuk jóval e fölött van. A jobbikos képviselő arra kérte a kormányt, hogy ne engedjen a kvótáknak. A fellépés lehetséges formái között említette az Európai Bírósághoz fordulást, illetve európai népszavazás kezdeményezését.