Ismét működik Bali repülőtere

Fotó: MTI/EPA / Made Nagi

-

Két napig zárva volt a tűzhányó miatt.


Az Agung vulkán szombat este egyszer, vasárnap pedig háromszor tört ki. A hamu mintegy négyezer méteres magasságba lövellt fel, és sűrű, fekete füst gomolygott. A légtérzárlat turisták tízezreit kényszerítette maradásra.

A légikikötő normális üzemmódban működik, a korábbi legmagasabb szintű riasztást egy fokozattal csökkentették. A Singapore Airlines, a Qantas és fapados leányvállalata, a Jetstar ismét küldenek járatokat Balira. A reptér szóvivője szerint 430 belföldi és külföldi légi járatot töröltek még szerdán is.

Már szeptember közepén érzékelni lehetett, hogy a több mint 3 ezer méter magas vulkán kitörni készül, ezért a környékén fekvő falvakból több mint 130 ezer ember menekült el. A vulkáni tevékenység később alábbhagyott, és sokan visszatértek lakhelyükre. A múlt hét végén ismét vészjósló jelek érkeztek.

Az Agung legutóbb 1963-ban tört ki, több mint 10 kilométeres magasságba lövellve ki hamuoszlopot. Az akkori vulkánkitörésben mintegy 1200 ember életét vesztette.

Bali a Kis-Szunda-szigetek legnyugatibb tagja, Jávától keletre, Lombok szigetétől nyugatra fekszik. Indonézia 33 tartományának egyike, a tartományi főváros, Denpasar a sziget déli részén található.