Lejárt a határidő, elkezdődhet Mugabe leváltása

Fotó: AFP / JEKESAI NJIKIZANA

-

A házi őrizetben tartott elnök állítólag kormányülést hívott össze.


Ellentmondásos hírek érkeznek Zimbabwéból. Egyes hírek szerint Robert Mugabe állítólag beleegyezett, hogy lemond, és megfogalmazta a lemondásáról szóló levelet is. A puccsistákkal kötött alku értelmében az elnök és felesége, Grace teljes védettséget kap – jelentette a CNN.

Mugabe viszont azt jelentette be, hogy kedd reggelre összehívta a kabinet ülését, és ezen minden miniszter részvételére számítanak.

A zimbabwei hadsereg a múlt héten hajtott végre államcsínyt, az országban azóta várják, hogy a 93 éves elnök bejelentse lemondását. Mugabe vasárnap esti beszédével viszont meglepetést okozott, mert egy szót sem szólt a lemondásáról. Ehelyett azt mondta, hogy a ZANU-PF decemberi kongresszusán ő fog elnökölni. A beszéd előtt a kormánypárt bizottsága leváltotta Mugabét, és helyére a menesztett alelnököt, Emmerson Mnangagwát választotta a párt élére. A találgatások szerint Mugabe a tévében rossz beszédet olvasott fel, esetleg kihagyta a távozásáról szóló részeket a szövegből.


Túl öreg

A határidő hétfő délben lejárt, és az elnök nem mondott le. Ezért a kormánypárt kedden indítványozza, hogy indítssák meg a Mugabe elleni alkotmányos eljárást – mondta Simon Moyo, a ZANU-PF szóvivője. Moyo szerint a párt egyhangúlag döntött erről. A ZANU-PF hivatalosan is értesítette a házi őrizetben tartott államfőt, hogy a pártelnöki tisztségétől már megfosztották.

Paul Mangwana, a kormánypárt egyik tisztségviselője szerint Mugabe lemondatása mindössze két napot vesz majd igénybe, s szerdáig meg is valósulhat, mivel számítanak az ellenzéki Mozgalom a Demokratikus Változásokért (MDC) támogatására is. Szerinte a 93 éves elnök, aki "már ahhoz is túl öreg, hogy segítség nélkül járni tudjon", engedte feleségének, Grace Mugabénak a kormányzati jogkörök bitorlását.

Constantino Chiwenga vezérkari főnök szerint Mugabe találkozik a menesztett alelnökével, Mnangagwával. A tábornok bizakodó, szerinte a hadsereg beavatkozása – amelynek kódneve Hagyaték Helyreállítása Hadművelet – jól halad. A vezérkari főnök nyugalomra és türelemre intette a lakosságot, továbbá mindenkit arra szólított, hogy tartsa tiszteletben az ország törvényeit.