Ismét megpróbáltak amnesztiát adni a korrupt politikusoknak Romániában

Fotó: AFP / DANIEL MIHAILESCU

-

A kormány épülete előtt azonnal megjelentek a tüntetők. Más városokban is tiltakoztak.


A korrupciós bűncselekményekért elítéltekre is kiterjesztette a román szenátus jogi bizottsága a kormány januári – még parlamenti vitán lévő – amnesztiatörvény tervezetét.

A bizottság a kormányzó szociáldemokraták (PSD) szenátorainak szavazatával törölte a korrupciós cselekményeket az amnesztia hatálya alól kivont bűncselekmények listájáról. A módosítást a Népi Mozgalom Pártjának szenátoraként politizáló Traian Basescu is támogatta. A volt államfő arra hivatkozva, hogy a korábbi törvényekbe bele volt kódolva az illegális pártfinanszírozás, ezért az átmenet időszaka után most "új kezdetre", közkegyelemre van szükség, a politikusokat pedig fel kell szabadítani az ügyészek nyomása alól. Az RMDSZ és a jobbközép ellenzék szenátorai a módosító javaslat ellen voksoltak.

A döntés hírére ismét korrupcióellenes tüntetők százai gyülekeztek a kormány épülete előtt, ahol februárban százezrek demonstráltak a Btk. enyhítése ellen. A Grindeanu-kormány a börtönök túlzsúfoltságára hivatkozva dolgozta ki közkegyelmi tervezetét, amely az év elején az első nagyszabású kormányellenes tüntetéseket kiváltotta. Az ellenzék azzal vádolta a szociálliberális kormánytöbbséget, hogy valójában a bebörtönzött korrupt politikusokat akarja kiszabadítani.

Este már több mint 1500 tüntető kiabálta a kormány épülete előtt, hogy a politikusok nem korrupcióért bebörtönzött társaik kiszabadítására kaptak választói felhatalmazást. Az ország más nagyvárosaiban – Kolozsváron, Nagyszebenben, Brassóban és Konstancán – is korrupcióellenes tüntetők tucatjai vonultak utcára, arra figyelmeztetve a kormánytöbbséget, hogy készek újraindítani a februárban elült tiltakozási hullámot.

Sorin Grindeanu miniszterelnök a Facebookon határolódott el a parlamenti bizottság döntésétől, azt állítva, hogy azt a kormány nem támogatja. Szerinte a kormány a tervezet eredeti változatát támogatja.

Késő este Liviu Dragnea, a PSD elnöke is azt írta a Facebookon, hogy elítéli a jogi bizottság döntését. Azt ígérte, beszélni fog a jogi bizottság PSD-s tagjaival, hogy a tervezet végső formája ne tartalmazza a szerdán megszavazott módosítást.

A szociálliberális kormánytöbbség a februári korrupcióellenes tüntetéshullám elcsendesedése után, áprilisban tűzte napirendre a szenátusban az amnesztiát, a jogi bizottság pedig az utóbbi hetekben számos más ponton is módosította a kormány tervezetét.

A tervezet jelenlegi formája szerint három évvel csökkentenék minden – tíz évnél nem hosszabb szabadságvesztéssel sújtott – elítélt büntetését, kivéve az erőszakos, szexuális, kiskorúak ellen irányuló és más súlyos bűncselekmények elkövetőit. A törvény hatálya alá eső 60 év feletti elítéltek, továbbá a várandós, vagy 14 éves kiskorút nevelő nők büntetési tételét megfeleznék, a 70 év feletti elítéltekét pedig teljesen elengednék.

Az amnesztia hatályba lépéséhez a szenátus plénumának és a képviselőháznak is meg kell szavaznia, az államfőnek pedig bármilyen törvényt egyszer joga van mérlegelésre visszaküldeni a parlamentnek.