Ismét lekerült az Interpol körözési listájáról a Mol vezére

Fotó: MTI / Czeglédi Zsolt

-

Nem világos, visszavonta-e a Hernádi Zsolt elleni vádakat a horvát ügyészség. Az ügy másik szereplője, Sanader horvát exkormányfő, aki ellen több hasonló korrupciós ügyben folyik eljárás, szerdán szabadult a börtönből.


A Népszabadság vette észre, hogy eltűnt az Interpol internetes körözési listájáról Hernádi Zsolt Mol-vezér, akit 2011-ben a horvát hatóságok azzal vádoltak meg, hogy 2009-ben korábban lefizette az akkori kormányfőt, Ivo Sanadert azért, hogy a horvát állam átadja az INA energiacég irányítási jogát az akkor már legnagyobb, de még mindig kisebbségi részvénycsomagot birtokló magyar olajtársaságnak.

Hernádi Zsolt nem jelent meg a zágrábi idézéseken, ezért 2013 végén a horvátok európai elfogatóparancsot adtak ki ellene, és felkerült az Interpol vörös körözési listájára is. Ám mivel a vádat a magyar ügyészség megalapozatlannak nyilvánította, Hernádit – aki közvetlen horvát idézést soha nem kapott – csak a magyar szervek vezethették volna elő.

A nemzetközi körözés miatt ugyanakkor Hernádi Zsolt sokáig nem hagyta el Magyarország területét, még akkor sem, amikor 2014 elejétől 2015 elejéig egy Interpol-felülvizsgálat miatt a körözési adatlap közzétételét felfüggesztették. Idén februárban azonban visszakerült a körözési listára. Hernádi viszont azóta már járt külföldön, a Népszabadság azt írja, ügyvédei a magyar ügyészségi döntésre hivatkozva titokban kieszközölték az osztrák és a német hatóságoknál, hogy ha az elnök-vezérigazgató arrafelé jár, ne érvényesítsék az elfogatóparancsot és a körözést.

Korábbi jogi véleményeket idézve a Népszabadság azt írja, Hernádi csak akkor kerülhetett volna le az Interpol-listáról, ha a horvát hatóságok visszavonják az interpolos megkeresést. A mostani fejlemény, Hernádi lekerülése a listáról, azért meglepő, mert egy hete Zágráb bírálta a német és osztrák engedékenységet Hernádi ügyében.

Igaz, a legújabb fejlemény, hogy szerdán kiengedték a börtönből az állítólagosan megvesztegetett felet, Ivo Sanadert, összefüggésben lehet Hernádi törlésével a listáról. Mivel a Hernádi ellen kiadott elfogatóparancs alapját egyebek között az Ivo Sanader ellen hozott első fokú zágrábi ítélet képezte, nem kizárt, hogy ennek jogerős eltörlése megsemmisítette az ügyészségi körözés hivatkozási alapját – emlékeztet a Népszabadság.


Ez volt, már nincs ott