Ismét gyalog indult el több száz menekült Röszkéről

Fotó: VS.hu / Zagyi Tibor

-

A rendőrök megpróbálták feltartóztatni őket, nagy nehezen sikerült is. Azóta buszok viszik el a menekülteket. Hírünk folyamatosan frissül.


Röszkéről reggel több száz menekült megindult az M5-ös autópálya felé, a rendőrök igyekeztek feltartóztatni a menetet. Nem jártak eredménnyel, egy menet az 5-ös úton, egy másik csoport a pályán indult el gyalog.



A rendőrség a közlekedés biztonságára hivatkozva egy időre lezárta az M5-öst Röszkénél. A zárás a Röszke Autópálya-határátkelőhely belépő oldalát is érintette. Nem sokkal dél előtt azonban újraindult a forgalom a pályán.



A pályán menetelők egy benzinkútnál megálltak. Aztán a rendőrök utolérték őket, és elkezdték csoportokba rendezve visszaterelni őket a gyűjtőpont irányába.



A VS.hu tudósítója szemtanúja volt annak, hogy a benzinkútnál tucatnyi olyan autó is állt, amelynek sofőrjei – talán embercsempészek – kínálták „szolgáltatásukat”. 5-6 járműbe be is szálltak menekültek, ezek a kocsik aztán tovább is indultak velük.

Közben több busz is jött a menekültekért. A gyűjtőpontnál lévőkért két csuklós BKV-busz.

Az 5-ös út mentén, az árokparton üldögélők is buszokra szállnak, a forgalom csak félpályán haladt.


A délelőtt összefoglalója az orosz tévé tudósításában


Ezt látta egy autós, aki reggel végighajtott a 5-ös úton


A MigSzol Szeged Csoport aktivistája a SzegedMa.hu-nak arról beszélt, hogy sok segítség érkezik Röszkére, talán túl sok is, és sok probléma adódik a szervezetlenségből, összehangolatlanságból. Mérhetetlen pazarlás van, eldobált élelmiszerek mindenütt és szeméthegyek – írta le ideiglenes gyűjtőpontnál lévő helyzetet Szalai Balázs. Elmondta, hogy épp ezért igyekeznek rendet tenni, a szemetet összeszedni, a nem használt, de összekoszolódott takarókat kimosatni. Sok segítő csak egy-két napra megy le, így nem lehet előre kiosztani a feladatokat – mondta. Elégedetten beszélt ugyanakkor az Orvosok Határok Nélkül és a Karitász szervezetten zajló munkájáról.

Röszkéről korábban mindkét helyi lap, a SzegedMa és a Délmagyar is azt jelentette, hogy változatlan a helyzet a korábbi napokhoz képest, és az érkező menekültek áradata sem látszik csökkenni. (A rendőrségi adatok szerint kedden 2770 menekültet fogtak el, és már tudni lehet, hogy rekordszámú, ötezres tömeg érkezett Macedóniába.)

A röszkei gyűjtőponton reggel 300-an voltak, de azóta már újabb csoport érkezett. Buszokkal vinnék őket a regisztrációs helyre. Ám kevés jármű állt rendelkezésre, így a felszállásnál ismét tolongás volt annak ellenére, hogy a menekültek egy része gyalog akart volna továbbindulni. A rendőrök hangosbeszélővel, tolmáccsal igyekeztek megmagyarázni neki, hogy az egyszerűsített regisztráció során ujjlenyomatot nem kell adniuk, de nem tűnt úgy, hogy sikerült meggyőzniük őket.


Így indult a kedd reggel a röszkei gyűjtőponton