Ismét fekete embert lelövő fehér rendőr ellen emeltek vádat Amerikában

-

HÁTTÉR

Azért állította meg, mert a fekete férfi autójáról hiányzott az első rendszámtábla.


Ray Tensing rendőr a 43 éves Samuel Dubose-t lőtte agyon, Joseph Deters ügyész szerint teljesen értelmetlenül és szükségtelenül, miután megállította az afroamerikai autóst, mert járművének hiányzott az első rendszámtáblája.


A testkamera felvételei nem támasztották alá a rendőr állítását, miszerint Dubose a járművével elsodorta volna őt, vagy ellenállt volna.

Deters ügyész szerdán hangot adott meggyőződésének, hogy Cincinnatiban nincs többé szükség egyetemi rendőrségre, és hogy annak feladatait a jobban képzett városi bűnüldöző hatóságnak kell átvennie.

Cincinnatiban vasárnap több százan tiltakoztak Dubose lelövése miatt. További megmozdulásoktól tartva az egyetemi campus területét lezárták. Az áldozat hozzátartozói nyugalomra szólítottak fel.

Az áldozat, Dubose családja egyébként Mark O'Mara ügyvédet fogadta fel, akinek sikerült elérnie annak a George Zimmermannak a felmentését, aki 2012-ben Floridában agyonlőtt egy afroamerikai tizenévest, Trayvon Martint.


A rendőr testkamerájának felvétele


Ez volt az egyik legutóbbi esete azoknak az országszerte indulatokat kiváltó incidenseknek, amelyek során fehér rendőrök fegyvertelen afroamerikai személyeket lőttek agyon vitatott körülmények között. Ezekben a konfliktusokban mások mellett a Missouri állambeli Fergusonban Michael Brown, New York városában Eric Garner, Baltimore-ban pedig Freddie Gray vesztette életét.

Cincinnatiban 2001-ben zavargások törtek ki, miután rendőrök lelőttek egy 19 éves fekete bőrű fiatalt, akit közlekedési kihágások miatt köröztek. Az eset nyomán a város rendőrségét átszervezték, és független ügynökséget állítottak fel a testület elleni panaszok kivizsgálására.