Ismét elővenné az ügynöklistát az ellenzék

Forrás: The Picture Desk

-

Simicska Lajos vádjai miatt ellenzéki képviselők újra az egykori állambiztonsági adatok nyilvánosságra hozatalát szorgalmazzák. Már kedden lesz egy bizottsági ülés, ahol a kormánypártok akár támogathatják is az ötletet.


„Tizenöt éven belül a második magyar miniszterelnökre vetül az az árnyék, hogy titokban együttműködött a kommunista rendszer állambiztonsági szervezetével” – írja Szabó Tímea független (PM-es) képviselő annak a törvényjavaslatnak az indoklásában, amelyet hétfőn nyújtott be a parlamentnek. A két kormányfő, akikre utal Medgyessy Péter, aki a rendszerváltás előtt szigorúan titkos tiszt volt, a másik pedig Orbán Viktor, akiről Simicska Lajos állítja azt, hogy katonaéveik alatt jelentenie kellett, illetve leszerelésükkor talán beszervezték.

Szabó Tímea törvényben mondaná ki, hogy nyilvánosságra kell hozni a Belügyminisztérium III. főcsoportfőnökségének számítógépes adattárából, az eredetileg mágnesszalagokon megőrzött úgynevezett H jelű nyilvántartást. Ez tartalmazza – valószínűleg minden más iratnál teljesebb formában – az állambiztonság hálózatának adatait: a hálózati személyeket (hétköznapi elnevezéssel ügynököket), az ő fontos kapcsolataikat, illetve sikertelenül beszervezni próbált személyeket.

A mágnesszalagról lementett, és 2009-ben egy szakértői bizottság által hitelesített adatok közül csak azoknak a neveit lehetne felismerhetetlenné tenni, akik szerepelnek a a 2003-ban a Legfelsőbb Bíróság által jóváhagyott, nemzetbiztonsági érdekeket különösen súlyosan érintő iratokban is. A javaslat szerint nem kellene nyilvánosságra hozni, csak az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárában kutathatóvá tenni, a G jelűt, ami a célszemélyek nyilvántartása, illetve a K jelűt, amiben a kémelhárítás adatai találhatók.

Az LMP társelnöke, Schiffer András már korábban – több sikertelen kísérlet után – január végén nyújtotta be ismét saját, az állambiztonsági adatokról szóló javaslatát, ami kedden kerül az igazságügyi bizottság elé. A testületnek kell döntenie arról, hogy tárgysorozatba veszi-e a javaslatot, vagyis hajlandó-e egyáltalán tárgyalni róla – korábban ezt több alkalommal elutasította a kormánypárti többség. Schiffer javaslata árnyaltabban közelíti meg a kérdést, mint Szabó Tímeáé, külön foglalkozik a hatalomgyakorlókkal és az ügynöknek nem minősülő úgynevezett hivatalos kapcsolatokkal is.

A Miniszterelnökség Simicska Lajos interjúja után ismét közzétette Orbán Viktor válaszát, amelyet még 2012-ben adott Vadai Ágnes kérdésére, és amelyben dokumentumok bizonyítják, hogy sikertelenül próbálták beszervezni. Maga Orbán Viktor csak röviden reagált, szerinte Simicska sértett ember. Az üzletember állításaiban történészek szerint vannak életszerűtlen elemek, de a VS.hu megtalálta az általa emlegetett egykori elhárító tisztet.