Ismét elítélték a Pussy Riot tagját

Forrás: Europress/AFP/Marcus Brandt

-

A titkosszolgálat épületénél tiltakozott, őrizetbe vették.


Engedély nélküli tüntetésen való részvétel miatt 40 órányi közmunkára ítélte a bíróság csütörtökön Marija Aljohinát, a Pussy Riot punkzenekar tagját. Aljohinát szerdán vették őrizetbe a titkosszolgálat, az FSZB moszkvai épületénél, ahol egy Boldog születésnapot, hóhérok! feliratú transzparenssel tiltakozott a Cseka megalapításának 100. évfordulóján. A Cseka a bolsevikok által az ellenforradalom és a szabotázs elleni harcra létrehozott Összoroszországi Rendkívüli Bizottság volt, élén Feliksz Dzerzsinszkij állt.

Aljohina fellebbez az ítéletet ellen, mert akcióját nem tekinti sztrájknak. Ügyvédje felmentését kérte, és azt mondta, hogy nem akadályozta a gyalogosforgalmat sem. Aljohinát és a rendszerellenes zenekar egy másik tagját, Olga Boriszovát legutóbb augusztusban Jakutszkban vették őrizetbe néhány órára, mert engedély nélküli szolidaritási akciót tartottak a terrorvádakkal bebörtönzött Oleh Szencov krími ukrán filmrendező támogatására.

A Pussy Riot azzal vált ismertté, hogy Nagyezsda Tolokonnyikovát és Aljohinát 21 hónap börtönre ítélték, mert 2012 februárjában a moszkvai Megváltó Krisztus-székesegyházban egy botrányosnak nevezett fellépésük volt. 2013 decemberében szabadultak, miután közkegyelemben részesültek.