Ismét csúszós utakra figyelmeztet a rendőrség

Fotó: MTI / Varga György

-

Több megyében ónos eső, köd és eső miatt van érvényben 1. fokú riasztás.


Vasárnap délelőtt a 300-600 méteres magassági szintek között délelőtt főként a Soproni-hegységben, a Dunántúli-középhegység keleti részén, a Dunazug-hegységben, illetve az Északi-középhegységben néhol még előfordulhat ónos eső.

Elsősorban a Dunántúlon és az Északi-középhegységben több helyen is sűrű ködre lehet számítani. Északon, északkeleten összességében jelentős mennyiségű, helyenként 20 mm-t meghaladó eső valószínű.

Az ország több megyéjében 1. fokú riasztás van érvényben.


Amire figyeljünk

A csúszós utakon a féktávolság a többszörösére nőhet és a gépjárművek kormányozhatósága jelentősen csökken. A télies útviszonyok egészen más közlekedési magatartást igényelnek a járművezetők részéről.

Lehetőség szerint kerüljék a hirtelen kormánymozdulatot és az erős fékezést, valamint tartsanak a megszokottnál nagyobb követési távolságot. Nagyobb követési távolságot tartva, lassabban haladva kisebb a balesetek bekövetkezésének kockázata és a rossz manőverezés esetén kialakuló hibák is könnyebben korrigálhatóak - írja a rendőrség.

Vigyázzanak az úttest mellett, vagy az úttest szélén haladó gyalogosokra, kerékpárosokra. A balesetek megelőzése érdekében kérik a járművezetőket, hogy elindulás előtt tisztítsák meg az autójukat a hótól, jégtől, párától, hogy a kilátás minden irányban biztosított legyen.

Lehetőség szerint teletankolt, a megváltozott időjárási körülményeknek megfelelően felkészített járművel induljanak útnak és számítsanak arra is, hogy a csúszós úton romolhat a gépjárművek menetstabilitása.