Ismét Budapestre látogat Putyin

Fotó: RIA Novosti / Michael Klimentyev

-

Szijjártó Péter külügyminiszter bejelentette: ismét Magyarországra látogat az orosz elnök. Putyin Orbán Viktorral egyeztet majd.


Az atv.hu-nak adott – szerdán megjelenő – interjúban Szijjártó Péter megerősítette: Vlagyimir Putyin orosz elnök ismét Budapestre utazik, hogy találkozzon Orbán Viktorral.

„Az eddigi gyakorlat jövőre is folytatódik, a magyar–orosz felső szintű egyeztetések keretében egy hivatalos elnöki-miniszterelnöki és egy hivatalos külügyminiszteri találkozóra fog sor kerülni, amelyet várhatóan a külügyminiszterek 3-4 további munkamegbeszélése egészít ki” – mondta a külügyminiszter. Az Orbán–Putyin-csúcsra orosz forrásokra támaszkodó lapinformációk szerint februárban kerül sor.

Szijjártó Péter azt is elmondta, hogy magas magyar állami kitüntetést javasol a távozó Colleen Bellnek: „Az amerikai nagykövetnek nagyon sokat köszönhetünk, mert a magyar–amerikai konfliktusok kapcsán az volt a véleménye, hogy le kell csavarni a hangerőt” – mondta a miniszter.

Mint hozzátette: ha nem Bell lett volna az amerikai nagykövet, akkor a mostaninál sokkal rosszabb magyar–amerikai viszony alakult volna ki, ami kihatással lehetett volna mind a védelmi, mind a gazdasági együttműködésünkre.