Ismét BL-győztes edzőt igazolt a Videoton

-

HÁTTÉR

A 30-szoros francia válogatott Bernard Casoni kétéves szerződést írt alá. Az 53 esztendős szakember az Olympique Marseille-jel nyert Bajnokok Ligáját. Legutóbb a portugál Paulo Sousa személyében volt (kétszeres) BL-győztes vezetőedzője a fehérvári csapatnak. Vele csak második lett a Videoton a bajnokságban, de bejutott az Európa Liga csoportkörébe.


A klub múlt szerdán bontotta fel a spanyol Joan Carillo szerződését, aki három idényt másodedzőként, egyet pedig vezetőedzőként töltött a Videotonnál, amelyet bajnoki címig vezetett, ám a klubvezetőkkel nem sikerült jó kapcsolatot kialakítania. A helyette szerződtetett Bernard Casoni stábjának tagja lett még Rodolphe Duvernet erőnléti edző, Pető Tamás másodedző és Bíró Imre kapusedző.

Burcsa Győző klubigazgató kiemelte: változnak célkitűzéseik, hiszen az előző szezonban a bajnokságban az első három hely volt a cél, ezúttal azonban a bajnoki cím megvédése és a Magyar Kupa megnyerése lesz az elvárás, a nemzetközi kupában pedig szeretnének olyan messzire eljutni, amennyit a keret megenged.

A sportvezető szerint csapatépítésben féléves csúszásban vannak, de olyan stáb kialakítása volt a cél, amely a folyamatosságot biztosítja. Elmondása alapján a vezetőedző kiválasztása nem volt egyszerű, mert a magyar bajnokság nem Európa legszínvonalasabb pontvadászata. Az új trénert rendkívül elszántnak jellemezte, aki komolyan veszi a munkát és nemcsak szeretne győzni, hanem tud is.

Casoni elmondta: egy bajnokcsapat természetesen újra bajnok szeretne lenni. Ambiciózus klubnak nevezte a Videotont, amely biztosítja a feltételeket a jó szerepléshez. Szép kihívásnak nevezte Magyarországon dolgozni. Úgy vélte, a klubnak komoly tervei vannak, amelyeknek szeretne megfelelni és a BL-selejtezőben is egy-két körön túljutni. Futballfilozófiájával kapcsolatban megjegyezte: az agresszív területvédekezést szereti, de a taktikát és a játékot a rendelkezésre álló kerethez kívánja igazítani. Szerinte a Videoton nem véletlenül lett bajnok, az elmúlt időszakban sok minden megvalósult a klubnál, tehát nem célja mindent átalakítani.


Bernard Casoni

Játékosként a Cannes-ban, a Toulonban, illetve 1990 és 1996 között az Olympique Marseille-ben játszott, ahol 240-szer lépett pályára és 1993-ben BL-t nyert az együttessel. Harmincszor szerepelt a francia válogatottban. Pályafutása befejezését követően Marseille-ben kezdte edzői karrierjét, az utánpótlásban dolgozott, majd Rolland Courbis vezetőedző távozása után átvette a felnőtt csapat irányítását. Ezután a tunéziai Etoile du Sahel, a Cannes, a Stade Tunisien csapatainál edzősködött, majd az örmény válogatott kispadján ült. Később, 2005 és 2009 között a Bastiát, 2010 és 2012 között pedig az Éviant irányította. Az Auxerre vezetőedzőjének 2012 decemberében nevezték ki, ahonnan 2014 márciusában távozott. Legutóbb a másodosztályú Valenciennes-nél dolgozott, de szezon közben menesztették.