Ismét BL-győztes edzője lett a Videotonnak

Fotó: Vidi.hu

-

Henning Berg lett a Videoton labdarúgócsapatának új vezetőedzője – adta hírül a klub honlapja.


Az NB I-ben múlt szombaton befejeződött idényében ezüstérmes fehérvári klub kétéves szerződést kötött a 46 éves norvég szakemberrel. A játékosként százszoros norvég válogatott korábbi hátvéd 1992-ben az angol élvonalban szereplő Blackburn Rovers együtteséhez igazolt, ahol 1995-ben bajnoki címet ünnepelhetett többek között Alan Shearer társaságában.

Ezt követően a Manchester United játékosa lett, és Alex Ferguson irányítása alatt további két aranyérem mellett megnyerte a Bajnokok Ligáját is, olyan csapattársak társaságában, mint Ryan Giggs, Paul Scholes, Dwight Yorke, Teddy Sheringham vagy éppen David Beckham. 2000 és 2003 között ismét a Blackburnt erősítette, majd a skót Glasgow Rangersből vonult vissza 2004-ben.


Berg (középen) bajnok és BL-győztes lett a Manchester Uniteddel


Edzői karrierjét 2005-ben az oslói Lyn kispadján kezdte, ahol bronzérmet szerzett. 2008 és 2010 között a Lillestrøm csapatánál dolgozott, majd rövid ideig visszatért Blackburnbe, ahol már menedzserként kapott lehetőséget. A 46 éves szakember legutóbb a varsói Legia vezetőedzője volt, ahol 2014-ben bajnoki címet, 2015-ben pedig Lengyel Kupát nyert csapatával.


Imádták a Legiánál:


„Játékosként és a Legia edzőjeként is bajnoki címekért és kupákért küzdöttem, ezen Magyarországon sem tervezek változtatni – kezdte Berg a Vidi.hu-nak. – A Videoton FC az ország egyik vezető klubja, bár most még a Ferencvárosnak van egy kis előnye, de biztos vagyok benne, hogy felvesszük velük a versenyt, és harcban leszünk az aranyérmekért.


Edzőként vonzó feladat egy olyan klubnál dolgozni, amely címekért küzdhet, nem mellesleg pedig indulhat nemzetközi kupában is.

Tudom, hogy a szezon vége nagyon jól sikerült a csapatnak, bízom benne, hogy az ezüstérem miatt minden játékos feldobva kezdte meg a szabadságot, és szeretném, ha ugyanilyen hangulatban folytatnák majd a felkészülés megkezdésétől is. Sokat beszélgettem Kovács Zoltánnal, tudom, hogy a klubnál mindenki azért dolgozik, hogy címeket nyerjünk és jól szerepeljünk majd Európában, tetszik, hogy ilyen ambiciózus csapatnál dolgozhatok a jövőben“– nyilatkozta Henning Berg a Vidi.hu-nak.


Berg szerint jó helyre került


„Büszkék vagyunk arra, hogy egy ilyen kaliberű vezetőedzővel tudunk nekivágni a következő szezonnak – mondta Kovács Zoltán sportigazgató. – Henning Berg komoly játékosmúlttal rendelkezik, és már vezetőedzőként is bizonyította képességeit, ugyanakkor még mindig fiatal és rendkívül motivált. Magasak az elvárásaink vele szemben, és hiszek benne, hogy jövőre együtt ünnepelhetünk bajnoki címet, a mostani nyáron pedig minél messzebb jutunk vele az Európa Ligában. Biztos vagyok abban, hogy olyan edzőt sikerült most megnyerni, aki szemléletében, mentalitásában nagyon sokat adhat a klubnak, a játékosoknak és az egész magyar futballnak."

Az elmúlt években Paulo Sousa és Bernard Casoni után Berg a harmadik olyan edzője a Videotonnak, aki játékosként BL-t nyert.