Ismét bíróság elé állhatnak a hongkongi tüntetők

Fotó: Getty Images / Lam Yik Fei

-

A három évvel ezelőtti tiltakozás miatt fogták perbe őket.


Méltányolta a hongkongi felsőbíróság három demokráciapárti aktivista fellebbviteli kérelmét, a három évvel ezelőtti tüntetések után börtönre ítéltek újra bíróság elé állhatnak. Januárban lesz az újabb bírósági meghallgatásuk, és addig Joshua Wong, Alex Chow és Nathan Law szabadlábon maradhatnak.

Wongot és két társát tavaly közmunkára és felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték törvényellenes gyülekezésért, mert három éve részt vettek az úgynevezett esernyős forradalomban. Az ügyészség súlyosbításért folyamodott egy fellebbviteli bírósághoz, amely idén augusztusban hat és nyolc hónap közötti letöltendő börtönbüntetésre változtatta az ítéleteket. Az elítéltek fellebbeztek, és óvadék ellenében szabadlábra helyezték őket.

A huszonéves hongongi aktivisták elítélése ellen több emberi jogi csoport tiltakozott, és azt a szólásszabadság elleni támadásnak minősítették.

Az 1997-ben Kínához visszakerült volt brit gyarmaton 2014 őszén csaknem három hónapon keresztül tartottak a többnyire békés utcai demonstrációk. A fiatal résztvevők azt követelték Pekingtől, hogy biztosítson teljes demokráciát a városnak. Volt, hogy több százezer ember csatlakozott az akciókhoz, és hetekre megbénították a kikötőváros egyes részeit. Az esernyős jelzővel illetett polgári engedetlenségi mozgalmat az indította el, hogy az akkor még mindössze 17 éves, középiskolás Wong több társával együtt berontott egy kormányzati épületegyüttes udvarára, miután áttörték a kordonokat. Emiatt emeltek vádat ellenük "törvénytelen gyülekezés" címén.

Az utóbbi időben egyre több jel utal arra, hogy a Peking által támogatott hongkongi városvezetés a bíróságokat igyekszik felhasználni arra, hogy korlátozza az ellenzék mozgásterét. A tavaly szeptemberi törvényhozási választások óta a hongkongi bíróság már hat demokráciapárti képviselőt megfosztott mandátumától a hivatali eskütételükön tanúsított, Kína-ellenes magatartásuk miatt. Köztük van Nathan Law is, aki elmozdításáig a törvényhozó tanács legfiatalabb tagja volt Hongkongban.