Ismét a menekültválság a toptéma az uniós csúcson

Fotó: MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Botár Gergely

-

Orbán Viktor megerősítette, hogy Magyarország teljesen felkészült arra, hogy lezárja a magyar–horvát határt az illegális határátlépők előtt.


Az előzetes nyilatkozatok szerint az uniós állam- és kormányfők az ülésen – amely előreláthatólag péntekre virradóra befejeződik – főleg az eddig meghozott döntések megvalósítását tekintik majd át, illetve az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának, a Világélelmezési Programnak és a külön létrehozott pénzalapoknak tett pénzügyi felajánlásokról lesz szó, különös tekintettel arra, hogy ezek teljesítésével számos EU-tagállam elmarad.

Végérvényes döntések ezúttal nem várhatók, de egyetértés születhet arról, hogy bővítsék az uniós határőrizeti ügynökség, a Frontex jogköreit, és az ügynökség egymaga is kezdeményezhesse a menekültstátusra nem jogosultak hazaküldését.

Orbán Viktor miniszterelnök a találkozóra érkezve egyebek között kijelentette, arra lenne szükség, hogy Görögország magától ellássa a szerződéses kötelezettségeit, amit eddig nem tett meg, és „ezért kerültünk mi is bajba”. Azt is hangoztatta, Magyarország teljesen felkészült arra, hogy a schengeni megállapodásnak megfelelően csak ellenőrzötten, szigorú előírások szerint lehessen belépni az országba a magyar–horvát határszakaszon.

Donald Tusk, az állam- és kormányfői tanács elnöke úgy vélte, hogy a tagországok többet tudnak tenni, és többet is kell tenniük az anyagi tehervállalást illetően. Francois Hollande francia elnök és Angela Merkel német kancellár érkezési nyilatkozatában kiemelt hangsúlyt helyezett a külső uniós határok védelmére.

Az állam- és kormányfők a találkozón beszámolót hallgatnak meg az uniós tagsággal kapcsolatban tervezett brit népszavazásról, a gazdasági és monetáris unió jövőjéről, valamint a decemberi párizsi ENSZ-klímacsúcs előkészítéséről is.