Ismerte az elhárítás a londoni autós merénylőt

Fotó: AFP / DANIEL LEAL-OLIVAS

-

Nem volt információ arról, milre készül a támadó – mondta a brit kormányfő a parlamentben. Több rendőr lesz a brit városok utcáin, az Iszlám Állam vállalta a támadást.


Nagy-Britanniában született a szerdai londoni merénylet elkövetője, és néhány éve az elhárítás is vizsgálatot folytatott ellene – mondta Theresa May. A kormányfő szerint az MI5 vizsgálata már múltbeli ügy, a merénylő az utóbbi időben nem volt az elhárítás látókörében. Perifériára szorult, és nem voltak információk arról, mire készül – mondta a miniszterelnök.

A Scotland Yard szerint a támadást az 52 éves Khalid Masood hajtotta végre, aki a délkelet-angliai Kentben született, és az utóbbi időben Közép-Angliában élt.

A támadásnak 4 halálos áldozata van, köztük a parlamentnél megkéselt rendőr, valamint a támadó, akit a törvényhozásnál járőröző rendőrök lőttek le. A terrorcselekménynek 40 sérültje van. A támadó a parlament épületébe akart betörni, és a bejárattól nem egészen 20 méternyire lőtték agyon.

May szerint a Westminster hídon elkövetett gázolásos merénylet sérültjei között a kórházban a 12 brit állampolgár mellett 3 francia gyermek, valamint 2 román, 4 dél-koreai, 2 görög és 1-1 német, lengyel, ír, kínai, olasz és amerikai állampolgár van.


Marad a risztási fokozat

A Scotland Yard jelenlegi feltételezése az, hogy a merénylő iszlamista volt. May szerint az iszlamista terrorizmus fenyegetése valós, és elővigyázatossági intézkedésként az egész országban megemelik a járőröző rendőrök számát.

A terrorkészültség szintje nem változik – mondta May. A rendőrség szerint a támadó egyedül cselekedett, és nincs információ újabb terrortámadásról, így nem indokolt a legmagasabb riasztási szint elrendelése. 2013 júniusa óta 13 terrortámadási tervet hiúsítottak meg Nagy-Britanniában.

A brit kormány a következő 5 évben 2,5 milliárd fonttal (csaknem 900 milliárd forinttal) növeli az egész világra kiterjedő biztonsági és hírszerzési hálózat fejlesztési költségvetését, és 1900 fővel bővíti az MI5, valamint a hírszerzés (MI6) és az elektronikus kommunikációt lehallgató GCHQ létszámát.


Vállaták a támadást

A szerdai támadást az Iszlám Állam vállalta. A dzsihadista szervezett szócsövének számító Aamák hírügynökség szerint az elkövető "az Iszlám Állam katonája volt, aki tettét a koalíció állampolgárai elleni támadásokra szólító felhívásnak eleget téve hajtotta végre".