Ismeretlen pártok ismert arcai

-

18 pártnak sikerült országos listát állítania. Esélytelenek is – teszik hozzá sokan, amit az is megerősíteni látszik, hogy jelöltjeik nagy része ismeretlen. Olyanok indulnak harcba a mandátumért, akikről néha még a lakóhelyükön se tudnak semmit. De akad pár kivétel, a kis alakulatok listáin találkozhatunk jól ismert nevekkel is. Igaz, többnyire olyanokkal, akik hosszú szünet után bukkannak fel ismét. Hogy ez az ismertség segíti-e majd őket, azt nehéz megjósolni. Íme, néhány példa.


Űrhajós a Nyírségben

Pontosabban a Nyírség és a Rétköz határán. Ott, Kisvárdán indul ugyanis a Zöldek Pártjának színeiben a 65 éves Farkas Bertalan nyugállományú dandártábornok, az egyetlen magyar űrhajós, hogy – mint nyilatkozta – "a zöld gondolkodásmód, a természetvédelem és a fenntarthatóság elve végre parlamenti képviselethez jusson”. A Zöldek honlapja szerint „munkásságával példát mutathat mindenkinek arról tanúskodva, hogy egy kis szabolcsi faluból indulva is jelentős eredményeket érhet el az, akiben van elegendő tehetség és kitartás”. Ellenfele többek között Seszták Miklós jelenlegi KDNP-képviselő és a szocialista Legény Zsolt, aki 2006 és 2010 között ült a partlamentben. A Zöldek ugyan nem tartoznak az új és ismeretlen csoportokhoz, a közéletben régóta aktív a szervezet, de a parlamentbe bejutnia még nem sikerült. - - A népszáj által csak Berciként emlegetett Farkas Kisvárdán járt középiskolába, és ahhoz a választókerülethez tartozik szülőfaluja, Gyulaháza is. A korábbi hivatásos vadászrepülő 1980-ban járt a világűrben, és megkapta azt a kitüntetést, amelyet neki és idén meghalt szovjet társának, Valerij Kubaszovnak találtak ki: „A Magyar Népköztársaság Hősei” lettek, ezt a címet soha többé nem adták meg senki másnak. Aztán mérnöki diplomát szerzett, tudományos munkát végzett, volt légügyi attasé Washingtonban és üzletember. A politikával nem először próbálkozik: 2006-ban az MDF jelöltjeként indult a szintén Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Baktalórántházán, de a csaknem 30 000 szavazatból mindössze 917-et, 3,16%-ot kapott. A Zöldek kapcsán is szóba került a neve a 2004-es első európai parlamenti választáskor, akár az akkor alakult Zöld Demokraták Szövetségének listavezetőjeként, de a listaállítás nem sikerült.

Veterán érdekvédő a Belvárosban

Szöllősi Istvánné 1994 és 1998 között Szarvas képviselőjeként ült az MSZP frakciójában – ő volt a Békés megyei 5. választókerület eddigi történetében az egyetlen baloldali győztes. 1989 és 1998 között a Pedagógusok Szakszervezetének főtitkára volt. Horn Gyula miniszterelnök kedvelte, egy-egy vitájuk közben csak Icukaként emlegette. Akkoriban több érdekképviseleti vezető ült az abszolút többséggel rendelkező kormánypárt frakciójában, amiből következően nagy kormányellenes tüntetéseket nem vezettek, de bennfentességüket kihasználva – így vallották akkor – sok mindent ki tudtak harcolni tagságuk számára. Ezután 15 évig nem sokat lehetett hallani a volt politikusnőről. Ám 2013 novemberében a korábbi Kommunista Munkáspártból kivált szervezet, új nevén az Európai Baloldal – Magyarországi Munkáspárt 2006 közzétette: kongresszusa úgy döntött hogy indul a 2014-es választásokon. „A párt egy baloldali listát indít, mely listavezetőjének Szöllősi Istvánnét, korábbi szakszervezeti vezetőt és parlamenti képviselőt választották meg.” Hogy ezután mi történt, azt nem tudni, de annyi bizonyos, hogy Szöllősiné most mégsem ennek a pártnak, hanem a Schmuck Andor vezette Szociáldemokraták Magyar Polgári Pártjának jelöltje. Ez egészen kicsinek nem nevezhető – van országos listája és országosan 82 jelöltje –, de újnak igen, főleg a két másik, magát szociáldemokratának nevező párthoz képest. - - A volt pedagógusvezető az I. és az V. kerületből, valamint a VIII. és a IX. kerület belső részéből álló budapesti 1. választókerületben indul, ellenfele Rogán Antal V.kerületi polgármester és országgyűlési Fidesz-frakcióvezető, Kerék-Bárczy Szabolcs a baloldali Kormányváltók részéről, Schiffer András LMP-társelnök és a jobbikos Hegedüs Lorántné.

Egy sok vihart látott exkisgazda újra itt van

„A kisgazdapárt mindig is baloldali párt volt” – ezt válaszolta Atyánszky György, az egykori kisgazdapárti képviselő 2013 márciusában az fn24 riporterének Halásztelken, aki megkérdezte, hogyan kerül ő a Bajnai Gordon alapította Együtt társelnökének, Kónya Péter Szolidaritás-vezetőnek a gyűlésére. Idén március elején viszont az ATV-ben nyilatkozta: azért az MDF-utód JESZ (Jólét és Szabadság) felkérését vállalta el, mert az mint „konzervatív polgári párt” közel áll hozzá mint a Kisgazdák Történelmi Szövetsége főtitkárához. Ebből az is kiderült, hogy ezzel a JESZ-szel társult szervezettel együtt négy, magát kisgazdának valló szervezet vesz részt közvetve vagy közvetlenül a választáson. Hiszen ott az országos listáig is eljutott Független Kisgazdapárt és a MIÉP-pel közös jelölteket állító, jelző nélküli Kisgazdapárt, a Fidesz szövetségesei között pedig szerepel a Turi-Kovács Béla vezette Kisgazda Polgári Egyesület. Atyánszky György Baján indul, ahol 1994-ben, 1998-ban és 2002-ben sikertelenül próbálkozott. 1998-ban azonban a Független Kisgazdapárt megyei listájáról mandátumot szerzett, és a gazdasági, illetve a honvédelmi bizottságban dolgozott. Kormánypárti volt, és azt mondja: az az Orbán-kormány különb volt, mint a mostani, egyebek közt épp a kisgazdák részvételének jóvoltából. Amikor 2001-ben bomlott a párt, ő Torgyán József elnököt követve kilépett a frakcióból, és független képviselő lett. Ugyanekkor csődbűntettért jogerősen 1 év 8 hónap felfüggesztett szabadságvesztésre és 1,25 millió forint pénzbüntetésre ítélték egy pékség bukása kapcsán, amire most azt mondja: ezzel az üggyel csak a kisgazdákat akarták lejáratni. „Nem voltam, nem vagyok és nem is leszek megélhetési politikus” – mondta most a TV-interjúban, hozzátéve: „Ez a történet a vidék szomorú sanyarú helyzetéről szól, valamit tenni kell.” Fő ellenfele Zsigó Róbert, a jelenlegi fideszes képviselő és polgármester, illetve a viharos időközi önkormányzati választáson ismertté lett baloldali kormányváltós Teket Melinda.

NAV-leleplező Zuglóban

- - Az egykori munkahelyét, az adóhatóságot százmilliárdos áfacsalások elkenésével vádoló, emiatt munkanélkülivé vált és büntetőeljárás alá is került volt NAV-hivatalnok, Horváth András hamar közös hangot talált a Fideszes államtitkárból a kormány heves bírálójává vált Ángyán József agráregyetemi professzorral, aki egykor a gazdakörök révén került be a parlamentbe. Az általa alapított Tisztesség és Emberség Mozgalma (TESZ) társult az Élőlánc Magyarországért ökopárttal, amelynek a jelöltjeként Horváth András a budapesti 8. választókerületben küzd meg többek között Papcsák Ferenc képviselő-polgármesterrel, a volt elszámoltatási kormánybiztossal és a szocialista Tóth Csabával.

Cigány politikus a nyóckerben

Horváth Aladár sokféle módon próbálta már szolgálni a cigányságot, de kevés viszonzásra talált. 1991 és 1995 között a Roma Parlament elnöke volt, 2003-ban pedig mindössze három hónapig az Országos Cigány Önkormányzat elnöke. 1990 és 1994 között az SZDSZ országgyűlési képviselője. 2006-ban független jelöltként indult Edelényben, ahol nagy vihart kavartak Molnár Oszkár polgármesternek a cigányságot megbélyegző kijelentései. De a szavazatok mindössze 1,5%-át kapta meg, a második fordulóban pedig éppen Molnár Oszkár győzött, immár ő is függetlenként, mert a Fidesz az említett kijelentések miatt megvált tőle. - - Horváth Aladár most a budapesti VIII. és IX. kerület nagyobb részét tartalmazó 6. választókerületben indul, ezúttal a nemrég létrehozott és általa vezetett Magyarországi Cigánypárt jelöltjeként. Az egész fővárosban itt a legtöbb a munkanélküli (8,3%) és a 8 általánosnál kevesebbet végzett lakó. Itt a legnagyobb a komfort nélküli és szükséglakások aránya, és itt él a legtöbb cigány (4,6%, csaknem 4000 fő). A fő vetélytársak a választáson a pesterzsébeti fideszes Vas Imre és a szocialista Pál Tibor volt belügyi államtitkár.

Egy diplomáciatörténész Pestszentlőrincen

A Válasz nevű párt mindössze két jelöltet tudott állítani az egész országban, ezek egyike Kecskés D. Gusztáv pártelnök a budapesti 15. választókerületben, azaz a XVIII. kerületben (Pestszentlőrinc–Pestszentimre). Ezt a pártot tavaly jegyezték be; önmeghatározása szerint „keresztény közéleti mozgalom, kiemelt célja, hogy Isten Magyarországra vonatkozó akarata a politikában is megvalósuljon: felálljon egy működésének minden látható és láthatatlan elemében gyakorlóinak hitét bizonyító (megvalló), keresztény politikai erő, mely sikeresen működik és alkalmas meghatározó befolyást gyakorolni az országra”. Itt az a meglepő, hogy a politikában kezdőnek tekinthető jelölt más területen szerfölött ismert: az MTA Történettudományi Intézetének tudományos főmunkatársa, aki Pécsett és a párizsi Sorbonne-on doktorált, négy könyvet és több tucat tanulmányt írt magyarul, franciául és angolul a XX. századi francia történelemről, tagja a Magyar ENSZ-Társaság vezetőségének. Az új pártalapítók igen színes társaságában valószínűleg ő az egyetlen neves tudós.

A rendőrségtől Gambián át a Terézvárosig

A rendszerváltozás idején nagy feltűnést keltett, hogy marcona zsaruk helyett egy 25 éves fiatalember szólalt meg az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivőjeként. Ez volt a geofizika szakon frissen végzett Suha György. Rövid ideig Horn Gyula miniszterelnök sajtótitkára volt, de dolgozott rádiós újságíróként, lobbicégek vezetőjeként, igazságügyi médiaszakértőként. A Wekerle Sándor Üzleti Főiskola tanára. Sokat járt Afrikában, ennek révén lett a nyugat-afrikai Gambia magyarországi tiszteletbeli konzulja és a hazai tiszteletbeli konzulok szervezetének vezetője. A politikától sem szakadt el, 2013 januárjában még a Kapolyi László vezette MSZDP ügyvivőjeként egyeztetett a közös külpolitikai célokról az MSZP és a DK szakértőivel, de azóta a jelek szerint egy másik szociáldemokrata formációhoz csatlakozott. A VI. és VII. kerületből álló budapesti 5. választókerületben ugyanis a Schmuck Andor vezette Szociáldemokraták színeiben próbált elindulni. Ez nem sikerült, mert 500 helyett csak 483 érvényes ajánlást sikerült összegyűjtenie. Viszont a párt listáján a 2. helyen áll a pártelnök után, tehát abban az esetben, ha a Szociáldemokraták átlépnék az 5%-os küszöböt, nagy valószínűséggel ő is bekerülne az országgyűlésbe. - -