Ismeretlen helyre hurcoltak ukrán sorkatonákat a szakadárok

Fotó: Europress/RIA Novosti/Natalia Seliverstova / Europress/RIA Novosti/Natalia Seliverstova

-

A kelet-ukrajnai Luhanszk egyik hadkiegészítő parancsnokságát hajnalban foglalták el, innen vitték el a sorkatonákat. Az EBESZ-megfigyelők közben kiszabadultak, és Berlinben beszéltek hányattatásaikról.


Az ukrán média szerint a belügyi katonákat az úgynevezett „délkeleti hadsereg” fegyveresei szállították el. A tömeg az épületnél meg akarta őket lincselni. A fegyvereiket elvették.

Az oroszbarát szeparatisták a városban több épületet is elfoglaltak, az összecsapásokban két katonát sebesítettek meg.

A körzet önjelölt szakadár kormányzója, Valerij Bolotov videoüzenetben jelentette be, hogy mozgósítani kell mindenkit, a rendfenntartóktól pedig azt követelte, tegyenek hűségesküt a „délkeleti hadseregnek”, különben statáriális bíróság elé állítják őket. A legutolsó hírek szerint Bolotov rendkívüli állapotot hirdetett ki.

- -

Donyeckben a szakadárok este megszállták a biztonsági szolgálat székhelyét, amelyet nem védett senki. A támadók gumibotokkal és baseballütőkkel voltak felfegyverkezve, „Oroszország!” és „Nem bocsátjuk meg Odesszát!” feliratú táblákkal vonultak a helyszínre.

Az odesszai szakszervezeti székháznál pénteken csaptak össze Kijev-párti és oroszbarát fegyveresek, 40 ember halt meg.

- Donyeckben vonulnak a szakadárok - -

-

Más városokban is voltak lövöldözések, de sérültekről nem számoltak be.

Az UNIAN hírügynökség szerint az orosz határhoz közeli délkelet-ukrajnai Mariupolban ismeretlenek felgyújtották a kormányzó Haza párt irodáját. A polgármesteri hivatalhoz a szakadárok autógumikat hordtak össze és gyújtottak fel, lövéseket is lehetett hallani. A rohamkocsik készenlétben voltak, de sérültekről nincs hír.

A belügyminiszter közölte, a Nemzeti Gárda és a hadsereg terrorellenes művelete folytatódott a többségben oroszok lakta kelet-ukrajnai Kramatorszkban. Az ukrán védelmi minisztérium szerint a katonák felszámoltak még egy barikádot a város felé vezető úton, a felfegyverzett „terroristák” pedig szétszéledtek. Az ő közlésük szerint a hadsereg akcióiban senki sem sérült meg.

A Donyeck megyei szakadár hatóságok szerint viszont a Kramatorszkban szombat reggel újrakezdődött „megtorló műveletben” hatan haltak meg, legalább 15-en megsérültek.

Az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács titkára bejelentette, újabb városokra terjesztik ki az „antiterrorista műveletet.”

Megszólalt az ukrán ortodox egyház vezetője is: Filaret pátriárka felszólította az orosz vezetést és ukrán támogatóit, hogy térjenek észhez.

Kijev korábban azzal vádolta az orosz vezetőket, hogy valójában ők állnak a szakadárok akciói mögött, Vlagyimir Putyin orosz elnök ezt cáfolta.


Az EBESZ megfigyelői már szabadok

A hét megfigyelő múlt éjjel érkezett a német fővárosba, miután a kelet-ukrán oroszbarát szeparatisták elengedték őket.

Több napot töltöttek fogságban, Angela Merkel német kancellár telefonált miattuk Putyinnak.

- A kiszabadult EBESZ megfigyelők

Az egyik lengyel tiszt szerint túlzás, hogy vendégként bántak volna velük, ahogy azt az egyik szakadár vezető híresztelte. „Aligha érezheti magát valaki vendégnek, ha egész nap gépfegyveres katonák őrzik” – mondta egy német televíziónak Krzysztof Kobielski őrnagy.

Egy másik fogvatartott, Josef Prerovsky arról beszélt, főleg az első 10 óra volt kegyetlen. A nol.hu idézi az alezredes beszámolóját: bekötötték a szemüket, összekötözték a kezüket, és belökték őket valamilyen pincébe. Még toalettre is csak kísérettel mehettek. Később valamivel jobban bántak velük. Nem bántották és nem éheztették őket.

A fogvatartottaknak háromszor volt halálfélelmük: először, amikor a pincébe zárták őket, aztán mikor felvitték őket az emeletre, majd a szakadárok közölték velük, hogy élő pajzsként használják őket, ha az ukrán biztonsági erők megostromolják a várost, harmadszor pedig akkor, mikor tűzpárbaj tört ki a környéken.

Gondolkoztak a szökésen, de aztán úgy ítélték meg, hogy a fegyveresektől hemzsegő városban egy ekkora csoport nem jutna túl messzire.

Eredetileg nyolc embert fogtak el a szakadárok, de a svéd megfigyelőt betegsége miatt elengedték.

A CIA és az FBI is besegít?

A Bild am Sonntag című német lap legalábbis így tudja. A lap információi szerint a CIA és az FBI szakértői az amerikai kormány megbízásából látják el tanácsaikkal az ukrán kormány illetékeseit. A lap német biztonsági forrásokra hivatkozva arról írt: a támogatás célja, hogy az ukrán hatóságok mielőbb véget vethessenek a kelet-ukrajnai lázadásnak, és egy működőképes biztonsági struktúrát hozhassanak létre. A lap szerint a CIA és az FBI ügynökei közvetlenül nem vesznek részt az oroszbarát milíciák ellen Kelet-Ukrajnában zajló harcokban. Tevékenységük csakis a fővárosra, Kijevre korlátozódik.