Ismeretlen egyesületen keresztül kérdez a Jobbik

-

A párt ún. nemzeti konzultációjának kérdőíveit hétfőn kezdték postázni.


Ismeretlen, újonnan létrehozott egyesület bonyolítja majd le a Jobbik levelezését, amelyet Valódi Nemzeti Konzultációnak nevez a párt. A Híd a Nemzetért Egyesületet ózdi székhellyel hozták létre – a település polgármestere a jobbikos Janiczak Dávid –, és annyira új, hogy egyelőre semmi nyoma sincsen – írja az Origo. Az egyesület elnöke Dúró Dóra.

A Jobbik frakcióvezető-helyettese szerint „eljárásjogi szempontból egyszerűbb jogi forma ez”, mint ha a Jobbik küldené ki a mintegy négymillió kérdőívet. Az egyesület létrehozásáról egyeztettek a Nemzeti Adatvédelmi és Információs Hatósággal, a kiküldött konzultációs levelekben is feltüntetik az egyesületet, de nem titkolják, hogy a Jobbik kezdeményezéséről van szó. A kérdőív visszaküldőinek nem kötelező megadni a személyes adataikat.

A lap szerint adatvédelmi szempontból aggályos, mi lesz azokkal, akik mégis megadják adataikat, hiszen elvileg harmadik személynek nem adhatók ki az adatok az adat tulajdonosának beleegyezése nélkül. A Jobbik frakcióvezető-helyettese szerint az egyesület használja majd föl őket, elsősorban arra, hogy értesítéseket küldjenek a konzultáció legfrissebb híreiről.