Ismeretlen családi vállalkozásra bízta az MNV a milliárdos cégeit

Forrás: Google Street View

-

Nagyon megbízik a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő egy 2012-ben kétszemélyesként indult könyvvizsgáló kft.-ben: Helyes-Pongó Ágnes ma már több tucat MNV-céget vizsgál úgy, hogy a piacról emellett alig kap megbízást. Az egykor családi cégben feltűnik egy korábbi fideszes államtitkár volt tanácsadója, és egy homályos londoni társaság is.


Megalakulása után két év sem telt el, és tekintélyt parancsoló növekedést ért el egy családi vállalkozásként indult könyvvizsgáló cég. Az Even Balance Kft.-t 2012. márciusban alapította az akkor Érden lakó, majd Felcsútra költöző Helyes-Pongó Ágnes könyvvizsgáló. Abban az évben még csupán 4 millió forint árbevételt ért el, 2013-ban viszont már 122 millió forintot. Azaz egy év alatt megharmincszorozta megrendelései értékét, az adózott nyeresége pedig egy év alatt 9 ezer forintról 37 millióra nőtt. A 2014-es adatok még nem elérhetők.MNV: 30 millió

A cég a növekedését főként a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. megbízásainak köszönheti. Az Opten céginformációs rendszerben csaknem 50 vállalatnál szerepel az Even Balance mint könyvvizsgáló, ezek között csupán ötöt találtunk, amely nem MNV-cég, hanem piaci vállalkozás. Van köztük fuvarozó, kereskedő, mérnöki cég. Az összes többi állami, pontosabban az MNV-hez köthető.

Az Even Balance könyvvizsgálja egyebek mellett a következőket:
 • Duna Menti Regionális Vízmű Zrt.,
 • Vasútegészségügyi Nonprofit Kft.,
 • DAKK Dél-alföldi Közlekedési Központ Zrt.,
 • Északmagyarországi Regionális Vízművek Zrt.,
 • Magyar Porcelánmanufaktúra Kft., Hollóháza
 • KHVT Közlekedési, Hírközlési és Vízügyi Tartalékgazdálkodási Közhasznú Nonprofit Kft.,
 • Radar Holding Zrt., (hadiipari cég)
 • Várgondnokság Nonprofit Kft. (2013. 2014.)
 • Helikon Kastélymúzeum Közhasznú Nonprofit Kft.
 • Környezetbarát Termék Megkülönböztető Tanúsító Nonprofit Kft.
 • Nemzeti Energiagazdálkodási Zrt.
 • Nemzeti Eszközgazdálkodási Zrt.
A megbízási díjakat a közbeszerzési dokumentumokból lehet kiolvasni. Eszerint például az állami sportlétesítményeket kezelő BMSK Beruházási Műszaki Fejlesztési Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt. 2014-re nettó 2,6 millió, 2015-re nettó 2,7 millió forintért szerződtette.

2014-ben a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. közbeszerzési eljárás keretében bízta meg az Even Balance-ot 18 millió 300 ezer forintért könyvvizsgálati tevékenységgel. A tendert egyedüli ajánlattevőként nyerték el. Az MNV a Bányavagyon-hasznosító Nonprofit Kft. könyvvizsgálójának szintén az Even Balance-ot választotta, 2015-re nettó 2 millió, 2016-ban nettó 2,1 millió forintért.

A szintén MNV-érdekeltség, a régiós Volánokat összefogó Északnyugat-magyarországi Közlekedési Központ Zrt. 2013-as beszámolóját ugyancsak az Even Balance készítette nettó 790 ezer forintért.


Az MNV Zrt. elhalmozta megrendeléseivel


Az Even Balance második üzleti évében három nagy értékű megbízást is kapott a könyvvizsgálások mellé az MNV-től:
 1. Novemberben a hulladékgazdálkodással foglalkozó Remondis Magyarország Holding Kft. és a Kun Hulladék Kft. pénzügyi átvilágítását végezte el 7,8 millió forintért.
 2. Decemberben az AVE Magyarország Kft. valamint leány- és kapcsolódó vállalatainak pénzügyi és adó szempontú átvilágítására kapott megbízást 10 millió forintért. A Remondis, a Kun Hulladék és az AVE 2013-2014-ben olvadtak be az MNV által felügyelt Nemzeti Hulladékgazdálkodási Szolgáltató Kft.-be.
 3. 2013 decemberében a Budapesti Corvinus Egyetem Közraktár utcai épületét PPP-konstrukcióban megvalósító Wingprojekt 6 Kft. pénzügyi és adószempontú átvilágítását is rábízta az MNV. Ennek értéke 9,1 millió forint volt. (A cég a Wing- illetve a Wallis-csoport része volt, a kormány 2013-ban a csődbe ment Wingprojekt 6 Kft.-t stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté minősítette.)
Mindezt úgy, hogy a cégadatok szerint az Even Balance létszáma 3 fő.


Könyvelés és székhelyszolgáltatás a Tátra utcában


London, cégtemető

A társaság honlapjának átláthatósági jelentése az Even Balance többségi tulajdonosaként Helyes-Pongó Ágnest, kisebbségi tulajdonosként Csapó Lászlót nevesíti, aki a cégadatok alapján Helyes-Pongó Ágnes fia lehet: ugyanott laktak, Csapó 28 évvel fiatalabb, anyja neve Pongó Ágnes.

Tavaly februárban nagy változások voltak a cégnél: beszállt két új tulajdonos, az alaptőként 500 ezerről 5 millióra emelték. A tulajdonosváltással egy időben a cégadatok szerint Helyes-Pongó Ágnes és Csapó László elköltözött Érdről Felcsútra, a cég székhelyét pedig Érdről a fővárosi Révay utcába tették át.

Az egyik új tulajdonos a Londonban székelő Vista Financial Services Ltd., a brit cégadatok szerint ennek egyetlen részvényese, azaz tulajdonosa van, de nem tudni, ki. Az ügyvezetője Stuart Ralph Poppleton, aki álláshalmozó: nem hivatalos cégadatok szerint több száz vállalkozásban vállalt ilyen pozíciót, és a neve feltűnik csalással vádolt cégben is.

Ennek a cégnek csak hazai kézbesítési megbízottja ismert, a Kézbesítésimegbízott.eu, amely egy erre specializálódott vállalkozás. Egyébként ugyanoda van bejegyezve, a budapesti Tátra utca 5/A, alagsor 2.-be, ahová további csaknem közel 300 gazdasági társaság és egyéni vállalkozó is. Ez a lakás cégtemetőként sem utolsó, számos vállalkozás itt fejezte, illetve fejezi be működését.


Az Even Balance londoni gazdájának postása e cégekkel osztozik a Tátra utca 5/A-n


Hivatali visszaélés

A másik új tulajdonos a szintén 2013-as alapítású, üzletviteli tanácsadással foglalkozó Geston Advice Zrt. lett. Ennek a vezérigazgatója Tamási Róbert, akinek még egy vállalkozásban van érdekeltsége, a Labirintus-Castlecave Idegenforgalmi és Rendezvényszervező Kft.- ben. A cég elég nagy médiavisszhang kíséretében 2011-ben leváltotta a budavári várlabirintust addig évtizedek óta működtető társaságot, a Budai Labirintus Kft.-t. Július 29-én rendőri segítséggel tette ki őket a Duna-Ipoly Nemzeti Park a barlangból az éppen ott tartózkodó turistákkal együtt.


Tamási Róbert a 2010-2014-es kormányzati ciklusban egy ideig a környezetvédelmi államtitkár Illés Zoltán tanácsadója volt, korábban pedig budavári önkormányzati képviselő. A budavári önkormányzat is partvonalon kívül akarta helyezni még korábban a Budavári Labirintus Kft.-t, az ezért indított kiürítési pert azonban elvesztette. Végül az Illés irányítása alá tartozó Duna-Ipoly Nemzeti Parknak a hatóságokkal együtt sikerült. Arra hivatkozva tették ki a bérlőt, hogy a barlangrendszert hasznosítási engedély és bérleti díj fizetése nélkül, azt megkárosítva üzemeltette.

Tamási munkaviszonyát a labirintusbotrány kipattanása után megszüntette a minisztérium, ám az útvesztő üzemeltetése 2011. őszétől Tamási cégéhez került – írta az Index. Szintén az Index számolt be arról, hogy a Fővárosi Törvényszék 2012 októberben hatályon kívül helyezte a környezetvédelmi hatóságok határozatait, amely alapján hatósági segédlettel távolították el a Budavári Labirintus Kft.-t a Várbarlangból. A kitiltott cég százmilliós kártérítési pert indított az állam ellen, és a jogalap nélküli eltávolítása miatt feljelentést tett a rendőrségen. A BRFK a VS.hu megkeresésére arról számolt be, hogy a Korrupciós és Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztály hivatali visszaélés bűntett elkövetésének gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen folytat eljárást az ügyben.

Az Even Balance-ból Csapó László idén januárban szállt ki.


Budavári Labirintus lefoglalás

Vége a bulinak a labirintusban, 2011.


Nem ismeri Orbánt

Helyes-Pongó Ágnesnek a cégadatbázis szerint nincs és nem volt más vállalkozása. Az interneten a nevére rákeresve semmit nem találunk az Even Balance-on kívül.


A szakember megkeresésünkre azt mondta, hogy egy magántulajdonban álló gazdasági társaság üzleti működésére vonatkozó információk nem minősülnek nyilvános információnak, azok üzleti titkot képeznek. „Fentieken túlmenően a szerződéses partnereinkkel megkötött szerződéses megállapodások szigorú titoktartási rendelkezéseket tartalmaznak a szerződő felekre nézve, így ezzel kapcsolatban információkat már csak ezért sem áll módunkban kiadni” – közölte.

Az ügyvezető az Even Balance megbízásairól azt mondta, minden szabályszerűen történt. „Ahol a szerződéskötést bárminemű pályázati eljárásának kellett megelőzni, ott ezen pályázati eljárások legjobb tudomásunk szerint szabályosan lefolytatásra kerültek, ezt követően az ajánlatkérő társaságunkat választotta ki szerződéskötésre" – fogalmazott Helyes-Pongó Ágnes, aki kérdésünkre azt is elmondta, nem ismeri személyesen a Felcsúton tőle kilenc utcára lakó Orbán Viktort, sem a családját.

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelőnek szintén írásban tettük fel kérdéseinket, válaszok még nem érkeztek.