Iskolába kellene járnia, ha szavazni akar

Fotó: Vs.hu/Kozma Zsuzsi

-

A Jobbik az általános iskolához kötné a választójogot, de gondjuk lenne a funkcionális analfabétákra is. És büntetnék az elmaradt helyreigazításokat.


A Jobbik törvényjavaslatot nyújt be az Országgyűlésnek, hogy véget vessen a "fideszes médiumok által csúcsra járatott hazugságkampánynak" – mondta Dúró Dóra. Az ellenzéki képviselő szerint kezdeményezik, hogy naponta 5 és 50 millió forint közötti bírságot lehessen kiszabni azokra a sajtóorgánumokra, amelyek jogerős bírósági ítélet ellenére sem teszik közzé a helyreigazítást.

Dúró szerint azért van szükség jogszabály-módosításra, mert a mostani szabályozás alapján megéri tudatosan, felülről irányított hazugságkampányt indítani a "legerősebb ellenzéki párttal" szemben. A Jobbiknak több mint hatvan megnyert helyreigazítási pere van "fideszes médiumokkal" szemben, és több mint tíz esetben végrehajtási eljárást is kellett kezdeményeznie, mert egyes sajtóorgánumok a jogerős bírósági ítéletetek ellenére sem teszik közzé a helyreigazítást – mondta.

A Jobbik választási cenzussal kapcsolatos elképzeléseiről azt mondta: alapfokú iskolai végzettséghez kötnék a választójogot, a szakmai javaslatok kidolgozása folyamatban van. Szerinte az elmúlt évtizedekben a politikai kultúrára az volt jellemző, hogy az alacsony iskolázottságú, szegényebb néprétegeknek szavazatait tudatosan felvásárolták, és mind az MSZP, mind a Fidesz részéről voltak ilyen esetek.

A Jobbik azt szeretné, ha a közéletbe való beleszólás lehetősége egy bizonyos alapműveltséget megkövetelne – mondta Dúró, aki szerint a teljes lakosság körében 20 százalék a funkcionális analfabéták aránya.

Első körben így tudják megragadni azokat, akik biztosan nem tudnak írni olvasni, de a későbbiekben az a szabályozási kérdés is felvetődhet, hogyan tudják azokat szűrni, akik ugyan elvégezték az iskolát, de mégsem tudnak írni olvasni.

A Jobbiknak fontos oktatáspolitikai alapvetése a funkcionális analfabetizmus visszaszorítása, de a jelenlegi kormányzati keretek között erre nincs lehetőség, hiszen Balog Zoltán miniszter még magának a jelenségnek a tényét is elvitatja – mondta Dúró.

Szerinte javaslatuk nagyjából 200 ezer embert zárna ki a választásra jogosultak közül. A szabályozás nem lenne teljesen idegen a magyar jogrendszertől, hiszen a Fidesz-kormány kötötte a jogosítvány megszerzését alapfokú iskolai végzettséghez – mondta a képviselő.

Nem tart attól, hogy ezzel megsértik az idősebb korosztályt, mert Dúró szerint ma már elhanyagolható azoknak a száma, akik a világháború miatt nem tudták elvégezni az akkor alapfokúnak számító hat elemit. Szerinte ezeknek az embereknek lehetőségük van arra, hogy akár felnőttképzés keretében most elvégezzék az általános iskolát, és ha valaki szellemileg friss és értelmes, akkor ez nem fog kihívást jelenteni neki. Ezeket a kérdéseket a jogosítvány esetében is fel lehet tenni – mondta Dúró.