Írországban nem büntetnék a kemény drogok kis mennyiségű birtoklását

Fotó: AFP / GUILLERMO LEGARIA

-

Egyben azt is bejelentették, hogy a fővárosban, Dublinban „injekciós szobákat” hoznak létre.


Írország a drogok dekriminalizálása felé mozdulna el, hogy a kis mennyiségű kokain, heroin és marihuána birtoklása személyes célokra ne legyen bűncselekmény. Aodhán Ó Ríordáin, a Nemzeti Drogstratégiáért felelős miniszter a bejelentéskor azt mondta, ez „radikális kulturális váltás” lesz az országban – írta az Independent.


A miniszter azt is elmondta, hogy a jövő évtől Dublinban olyan szobák nyílnak, melyekben a droghasználók belőhetik magukat „klinikailag ellenőrzött körülmények között”, hogy az eleve veszélyeztetett személyeket ne tegyék ki további kockázatoknak.

Aodhán Ó Ríordáin szerint a dekriminalizáció nem egyenlő a legalizációval, viszont el kell távolodni attól a szemlélettől, amely a drogosokat megbélyegzi, ehelyett a segítésükre kell összpontosítani. Kiemelte, a drogok értékesítését és terjesztését továbbra is büntetik, csak a használóikat nem.

Az ír miniszter bejelentése nem sokkal azután történt, hogy az ENSZ Kábítószer-ellenőrzési és Bűnmegelőzési Hivatala október 19-én a dekriminalizációra hívta fel az országok figyelmét. A jelentést azonban visszavonták, valószínűleg egyes országok nyomására.