Írország elsőként legalizálja népszavazással a melegházasságot

Fotó: AFP / PAUL FAITH

-


Nagy valószínűséggel igent mondtak az írek az azonos neműek házasságára: 43 választókerületből 16-ban 60 százalékot is meghaladta az igen szavazatok aránya. 37,6 százaléknyian voksoltak arra, hogy a melegházasságot ne engedélyezzék. A legjobb eredmény Dublinban született: a BBC szerint Dublinban a választók 60 százaléka vett részt a szavazáson, de több városban is 50 százalék feletti részvételt mértek.

Sokan alig akarják elhinni a szavazás eredményét. azt mondják, korábban el sem tudták volna képzelni, hogy ez megtörténhessen.Az azonos neműek házasságának legalizálásáról szóló népszavazáson magas volt a részvétel.

Több mint 3,2 millió ír állampolgárnak arról kell döntenie, hogy a melegházasság engedélyezése bekerüljön-e az ország alkotmányába. Ha az igenek győznek, akkor Írország lesz az első ország, amely népszavazással legalizálja a melegek házasságát.

Enda Kenny kormányfő csütörtökön arra buzdította választópolgárait, hogy írjanak történelmet, szavazzák meg a legalizálást. Szerinte ez olyan áttörést jelentene az ír polgári jogok terén, amit a melegek és leszbikusok generációkon át el sem tudtak volna képzelni.

A nemmel kampányolok vereségre készülnek. Egy ír katolikus csoport szombaton arról beszélt, hogy nyilvánvalóan látványos győzelmet aratnak a melegházasság támogatói. Az összes nagy politikai párt „igen" szavazatra buzdított.

A szavazóhelyiségek közép-európai idő szerint péntek 22 óráig várták a szavazókat. Az eredmény publikálása szombat délutánra várható.