Író-olvasó találkozón csípheti el a Buda-Cash-károsult a felszámolót

Fotó: VS.hu / Kozma Zsuzsi

-

A krimiíró felszámolóbiztos egy hét múlva, május 22-én találkozik olvasóival, amit a pénzükre váró károsultak szúrtak ki. A Buda-Cash egykori ügyfelei még mindig nem jutottak hozzá ahhoz a vagyonhoz, amit elvileg a felszámolónak kellene kiadnia.


Réti László rendőrkapitányból lett fizetésképtelenné vált cégek, köztük a Buda-Cash Brókerház felszámolója. 2013 júliusától egészen idén február 26-áig a Zuglói Városgazdálkodási Zrt.-nek volt az egyik cégvezetője, ahová a kerületi rendőrkapitányi székből érkezett a fideszes Papcsák Ferenc hívására. Civilben viszont krimiket ír, egyik regénye például egy biztonsági céggel rendelkező vállalkozóról szól. A jelek szerint olvasóival aktívan tartja a kapcsolatot.Május 22-én tehát Makón találkozik rajongóival. A Buda-Cash Brókerház hoppon maradt ügyfelei a jelek szerint nem ennyire lelkesek, a VS.hu-nak egyikük így fakadt ki.


A 13 000 ügyfél nevében további sok sikert kívánunk a felszámoló biztos úr írói munkásságához. És külön örülünk, hogy a Buda-Cash felszámolása mellett még ennyi szabad ideje marad. Páratlan munkaszervezés.

A problémát az okozza, hogy miközben a csődbe ment brókerház élén február óta Réti László a harmadik ügyvezetői jogkörrel felruházott szakember, aki jogosult eljárni a cég ügyeiben, addig a károsultak fellelt vagyonának a kifizetése cseppet sem halad előre. A február 24-i leltár szerint mintegy 96 milliárd forint hiányzik a Buda-Cash Brókerház Zrt.-nél.


A pénzügyi felügyelet vezetőjeként Matolcsy György jegybankelnök egy szűk hónappal ezelőtt úgy nyilatkozott, hogy az ügyfélvagyon tényleges mértéke a nyilvántartások egyeztetése után állapítható meg, ahogy az is, hogy a zár alá vett vagyon fedezetet nyújt-e valamennyi ügyfél kártalanítására. Bár az ügyfelekkel időközben egyeztették a nyilvántartásokat, kifizetés nem történt. A károsultaknak azt mondják, a rendőrségi zár alá vétel miatt nem tudják kiadni a fellelt értékpapírokat.

Csak a történésekből lehet kikövetkeztetni, hogy az eddigi törvényi szabályozásban bizony jókora joghézagok voltak. Erre utal, hogy képviselői módosítóval próbálják most elintézni azt, aminek már rég meg kellett volna történnie: a felszámolóbiztos, adott esetben Réti László kiadhassa „a kétséget kizáróan egyedileg azonosítható pénzügyi vagy árutőzsdei eszközt”, például a névre szóló részvényeket és más értékpapírokat.

A károsultak körében ugyanakkor az is bizonytalanságot kelt, hogy nem látják a rendőri intézkedések jelét a cégpapírok között. Míg a Quaestor Értékpapír Zrt. cégkivonatában jól látható a biztosítási intézkedés, a Buda-Cashnél semmi jele nincs ennek (a bejegyzésnek a 34. pontnál kellene szerepelnie).


A Quaestornál Tarsoly Csaba vagyonát is igyekeznek biztonságban tudni.


A Buda-Cashnél semmilyen intézekedést nem jelez az e-cegjegyzek.hu adatbázisa.


Pedig az ügyészség korábban úgy nyilatkozott, hogy a nyomozó hatóság a Fővárosi Főügyészség fokozott felügyelete mellett sikeres vagyonbiztosítási intézkedéseket tett a Buda-Cash ügyben. Ennek során állítólag mintegy 68 milliárd forint értékű vagyont biztosítottak ingatlanok, üzletrészek, bankszámlák, ingóságok és készpénz formájában.

De akkor miért nem kapják meg az ügyfelek? A rendőrség a VS.hu kérdésére a következőket válaszolta:


A nyomozás során a Buda-Cash által a Keler Zrt.-nél vezetett számlák zárolása történt meg. Ezzel összefüggésben a károsultak beazonosítása, illetve a befektetett összegek sértettekhez rendelése folyamatban van.

Ehhez képest Réti László felszámolóbiztos két napja, május 13-án a közleményében más lefoglalt értékpapírokról is beszámolt.


Azok a nyomdai úton előállított értékpapírok, amelyeket a Buda-Cash letétben őrzött az ügyfelei részére, a Nemzeti Nyomozó Iroda által szintén lefoglalásra kerültek.

És még a leltár is tart. Mint Réti László – nem írói munkássága részeként – közleményében tudatta: még dolgozik a Buda-Cashnél keletkezett hiány pontos meghatározásán.