Irma megérkezett a Tampai-öbölbe

Fotó: AFP / KEVIN BARRALLON

-

Elérte a Tampai-öblöt hétfő hajnalban a meggyengült Irma hurrikán, amely az elmúlt napban végigpusztította Floridát, tető nélküli házakat, elárasztott utcákat és áramkimaradásokat hagyva maga után.


A most már csak a Saffir-Simpson-féle hurrikánskála egyes kategóriájába sorolt Irmát óránkénti 135 kilométeres széllökések kísérik, és szakértők azt várják, hogy a nap folyamán tovább gyengül. A hurrikán két nappal korábban még a legmagasabb, ötös szinten pusztított a karibi térségben, a széllökések sebessége időnként az óránkénti 300 kilométert is megközelítette.

Helyi idő szerint hajnali kettőkor a szélvihar központja Tampától mintegy 40 kilométerre északkeletre volt, és óránkénti 24 kilométeres sebességgel haladt észak-északnyugati irányba.

Az Irma egyelőre felmérhetetlen károkat okozott Floridában, ahol vasárnap ért partot. A szövetségi állam déli és középső vidékein mintegy 6 és fél millió embert szólítottak fel otthonaik elhagyására, és nagyon kevesen vannak, akik nem hallgattak a kormányzói felhívásra. Őket Rick Scott kormányzó vasárnap este arra kérte, hogy ne menjenek ki, mert az utcákon hömpölygő, helyenként derékig érő víz szinte bizonyosan fertőző.

Súlyosbítja a helyzetet, hogy Miamiban és környékén két tornádót észleltek, Florida déli részein pedig többet is. Az állam egész területén tornádóriadó van érvényben.